I denne uge ser en ny dansk fond dagens lys. Der er allerede blevet talt en del om Fake Foundation, som har været under opsejling det sidste års tid og altså nu manifesterer sig under det tvetydige navn, der sætter tanker i retning af Maurizio Cattelans hedengangne Wrong Gallery og en række andre stolte traditioner for spøg og koncept i kunstens tjeneste. Der er da heller ikke tale om en fond i traditionel forstand, men den filantropiske idé fejler ingenting. Fremover vil Fake Foundation nemlig yde støtte til dansk billedkunst.

Bag Fake Foundation står Siv Baumann, som driver den uafhængige musikplatform Brodie Sessions, et særligt projekt som gennem de sidste fem år har skabt eksklusive koncerter med internationale musikere i Baumann-familiens private hjem – en arkitektonisk perle tegnet af Lene Tranberg. Som en del konceptet bliver alle koncerterne skudt på 16 mm-film og delt online. Musik ligger i kernen af Brodies virke, men i en udvidet og eksperimenterende forstand, som ikke sjældent overlapper med billedkunst.
Siv Baumann er selv kunstsamler og midlerne til den nye fond stammer fra hendes private formue. Med i bestyrelsen for Fake Foundation er to aktive og erfarne kræfter på den danske kunstscene; kunstner Esben Weile Kjær og direktør for Den Frie Udstillingsbygning, Marianne Torp.
Grunden til, at Fake Foundation ikke er en decideret fond, bunder i en lyst til at gøre tingene på en ny måde, forklarer Baumann:
– Bestyrelsen havde et arbejdsmøde med en juridisk rådgiver for at gennemgå vilkårene for en fond, lovkrav, fundats, alt det dér. Her blev det klart for os, at det var vigtigt at det skulle være enkelt og sjovt, ikke drukne i en masse administration og rapportering. Derfor endte vi med slet ikke at oprette en fond, men bare støtte, det vi har lyst til.
Også for ansøgerne skal det være lettere. Kunstnerne kan skrive en mail til Fake Foundation, men der er ingen forventninger til, hvordan en ansøgning skal se ud og heller ingen særlige puljer eller krav at leve op til. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er helt bevidst. Esben Weile Kjær uddyber:
– Det tunge fondsstøttesystem i Danmark, både det private og offentlige, ender nogle gange med at tage alle kræfter ud af kunstnerne, før de overhovedet er gået i gang. De skal regne det hele ud på forhånd, der er få steder, man kan gå hen med en idé til et spændende eksperiment, som måske ikke er så klart defineret endnu.
Sammenlignet med det øvrige danske fondslandskab ligner Fake Foundation umiddelbart en ny model, men kan måske også bare ses som filantropi i den ældste betydning af begrebet – at støtte lovende projekter af folk, man tror på.
– Vi har for eksempel givet støtte til Eliyah Mesayer, så hun kan udvikle et nyt performanceværk, men vi går ikke i detaljer med, om hun bruger pengene til at honorere sine performerne eller til transporten af en hest, siger Baumann.
Fake Foundation modtager ikke ansøgninger fra etablerede institutioner, men kun fra kunstnere og der skal være en tilknytning til den danske kunstscene.
– Vi kan ikke finansiere kæmpestore projekter, men vi kan støtte mindre projekter eller produktioner, eller dele af større projekter, der ellers ikke ville kunne realiseres, eller vores støtte kan hjælpe noget i gang, supplerer Marianne Torp.
Blandt de første kunstnere – støttet med beløb i størrelsesordenen 50.000 til 200.000 kroner – er også amerikaneren Soil Thornton, der skal udstille i det kunstnerdrevne udstillingssted Simian i København. Dertil kommer Johan Bech Jespersen og Anna Gunvors biennale på Christiania, som søsættes til sommer, samt udstillingsplatformen All All Alls danske pavillon til det internationale projekt Gaza Biennial.
Fake Foundation er i sig selv et eksperiment og det første år bliver i høj grad en forsøgsperiode, hvor bestyrelsen vil afprøve forskellige procedurer. Der er ikke afsat en specifik beløbsramme og heller ikke en tidsperiode for projektet. Alt sammen for at bestyrelsen kan ændre kurs, når det giver mening. Som Siv Baumann siger:
– Vi vil gerne lære noget og bliver ved så længe, det er sjovt og vi kan gøre en forskel for den danske kunstscene.
