Interesseorganisation for projektrum på vej

Større synlighed, erfaringsdeling og bedre vilkår for det selvorganiserede miljø i Danmark er ambitionen bag Offspace.

En interesseorganisation for den selvorganiserede scene ser dagens lys på lørdag til et stormøde i projektrummet Kommunal Kunst og Teknik i København. Offspace, som initiativet kalder sig, vil arbejde for større synlighed for projektrum og kunstnerdrevne udstillingssteder blandt både det brede publikum og internt på kunstscenen. 

Gruppen udspringer af et tidligere stormøde med repræsentanter fra det selvorganiserede miljø, hvor man diskuterede forskellige muligheder for at formidle de enkelte udstillingssteders aktiviteter på en mere organiseret måde. 

Offspace vil senere på foråret lancere et website med et interaktivt kort, så udefrakommende får mulighed for at danne sig et samlet overblik over, hvad der findes og hvor de enkelte projektrum ligger. Her vil hvert sted have sin egen profil, hvor de kan præsentere deres aktiviteter – en profil, der vel at mærke ikke deaktiveres, hvis udstillingsstedet lukker. Dermed bliver Offspace også et arkiv for den kunstnerdrevne del af scenen. 

«I 2014 lavede Artist Run Festival et fysisk kort over de kunstnerdrevne steder i København, og dengang blev det ret tydeligt for os, hvor stor en forskel det gjorde for antallet af besøgende. Folk opdagede pludselig, at når de stod i et udstillingssted, de allerede kendte, så lå der måske et andet 200 meter længere nede af gaden,» fortæller Louise Lassen Iversen, der er en af initiativtagerne og som til daglig står bag det kuratordrevne udstillingssted Meter i København.  

«Vi har koncentreret os om at finde ind til, hvilke styrker der ligger i, at vi selv kommer fra den scene, vi taler om og for. Vi vil gerne formidle den kunstnerdrevne scene til et bredere publikum, men egentlig også til resten af kunstscenen. Det er vores indtryk, at man ikke skal ret langt ud af det selvorganiserede miljø – nogle gange ikke længere væk end til de store kunsthaller eller museer – før man ikke ved ret meget om, hvordan og med hvad vi arbejder.»

På længere sigt er det således også ideen, at Offspace selv vil indsamle data fra det kunstnerdrevne miljø, eksempelvis i form af spørgeskemaundersøgelser, der kan kortlægge, hvordan det ser ud med arbejdsvilkår, økonomisk bæredygtighed og andre af de områder, der ofte kan volde problemer på ressourcesvage udstillingssteder.

«Fordi vi allesammen ved, hvordan det er at køre et udstillingssted på denne scene, så mener vi, at vi har en fordel i forhold til at indsamle informationer. Vi kender allesammen de spørgeskemaundersøgelser som udenforstående forskere eller Statens Kunstfond sender ud, hvor halvdelen af spørgsmålene ikke er relevante for steder som vores. Derfor tror vi, at vi kan blive en form for vidensportal, der nørder denne specifikke del af kunstscenen,» udtaler Iversen.

Offspace har allieret sig med UKK og BKF – hvoraf den sidste har støttet oprettelsen af portalen økonomisk – i arbejdet med at fastlægge rammer for, hvad der forstås som «kunstnerdrevet»: «Vi bevæger os hen imod en scene, hvor flere af de steder, vi taler om, er kuratordrevne og i stigende grad bliver professionaliseret. Det er ikke længere vores forståelse, at man nødvendigvis behøver at være hverken drevet af en kunstner eller arbejde 100 procent non-profit for at høre til i det fællesskab, vi ønsker at etablere. I dag har flere steder kommunikationsfolk og driftsmedarbejdere ansat, og jeg tror, at der er et stort ønske om at kunne være økonomisk bæredygtig, at lønne sig selv og de kunstnere, man arbejder sammen med. Selvfølgelig er vi nødt til at fastsætte nogle rammer, men fordi projektrum ofte er kendetegnet ved netop at sprænge rammerne, skal de være så vide som overhovedet muligt, » fortæller Iversen.

Initiativtagerne bag Offspace er, foruden Louise Lassen Iversen, Jakob Jakobsen, Paola Paleari, Jacob Remin, Andreas Hjort Bundgaard og Louise Haugaard Jørgensen. Foreløbig er omkring 30 projektrum fra hele landet en del af Offspace, men der kommer hele tiden flere til. Websitet forventes at være oppe at køre i maj.

Opdatering fra redaktionen, 12.marts, kl.12.24: Offspace oplyser, at det planlagte stormøde lørdag den 14. marts er udskudt på ubestemt tid på grund de nye forholdsregler for at forhindre af spredning af Covid-19.

Vermilion Sands (Kbh.), Meter (Kbh.), C4 Projects (Kbh), C.C.C. (Kbh), Du.al (Svendborg), M100 (Odense), KH7 Artspace (Aarhus), Sydhavn Station (Kbh.) og OK Corral (Kbh.) er nogle af de selvorganiserede udstillingssteder i Danmark.

Læserindlæg