
I formiddags på et gobelinværksted i Paris stod det danske kongepar sammen med Frankrigs førstedame Brigitte Macron med en saks i hånden. De havde til opgave at klippe de billedtæpper ned, som kyndige vævere har arbejdet på de sidste seks år. Saksen gik fra den ene til den anden, som hver især klippede en bid af vævetrådene over. Også den danske udenrigsminister og væverne, der havde arbejdet på tæpperne, tog den orange Fiskars-saks i hånden.
Øjeblikket markerede både værkernes endelige færdiggørelse og den umiddelbare overdragelse til Kongernes Samling, som er intet mindre end det danske riges skatkammer. Historisk for så vidt, selvom de danske medier på det tidspunkt var mere optaget af underskriften på en indkøbsaftale af franske Mistral-missiler, som kongeparrets statsbesøg også afstedkom.
De i alt 16 gobeliner er lavet efter forlæg fra kunstnerne Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg og kommer til at indgå i samlingen af malerier, møbler, klædedragter, kroner og kronjuveler, der formidler monarkiets historie på de tre slotte Amalienborg, Rosenborg Slot og Koldinghus. Billedtæpperne er en donation fra Ny Carlsbergfondet i anledning af 750-års jubilæet for Koldinghus, som gobelinerne er lavet til.
Bag det, som Kongernes Samling kalder «en af Danmarkshistoriens største udsmykningsopgaver», står La Manufacture des Gobelins, et værksted grundlagt i 1662 under Ludvig 14. med det formål at levere det ypperste håndværk indenfor vævede tapeter til kongens slotte.
Opgaven til Koldinghus er en af værkstedets større nyere opgaver og består af i alt 108 kvadratmeter billedtæppe, fordelt på fire store gobeliner (hver 3 x 6 meter), samt 12 mindre mellemstykker, der skal hænge mellem salenes vinduer. Det tager én væver et år at væve én kvadratmeter. Selv for Ny Carlsbergfondet må det have været en yderst kostbar donation. «Et tocifret millionbeløb,» lyder det fra Kongernes Samling, som ikke vil oplyse beløbet nærmere.

Gobelinernes motiver er relateret til Koldinghus’ historie. Kunstnerne har fået udstukket overordnede temaer – grænseborg (Kirstine Roepstorff), kongeborg (Alexander Tovborg), ruinen (Tal R) og genopbygning (Bjørn Nørgaard) – men Kongernes Samling understreger, at der har været fuld kunstnerisk frihed, og at opgaven hverken har været at illustrere Danmarkshistorien eller Koldinghus’ historie.
Gobeliner har en særlig kvalitet grundet samspillet mellem vævningen og garnernes indfarvning, som naturligvis skal opleves i virkeligheden. Af fotografierne fra Paris kan man dog umiddelbart konstatere, at det ikke er svært at se, hvem der står bag hvilke billeder. Både Tovborg, Tal R og Roepstorff viderefører stil og billedsprog, kendt fra deres øvrige værk. Ligesom Nørgaards gobelin ligger i forlængelse af udtrykket i de gobeliner, han skabte til Dronning Margrethe 2., som siden 2020 har hængt i Riddersalen på Christiansborg og angiveligt fortsat er en stor turistattraktion.
Nedklipningen i dag markerer færdiggørelsen af Bjørn Nørgaard, Tal R og Alexander Tovborgs gobeliner, som vil blive udstillet på Grand Palais i Paris fra juni måned. Der arbejdes fortsat på Kirstine Roepstorffs store gobelin, som ikke er helt færdig.
Samtlige gobeliner forventes at være permanent installeret på Koldinghus i 2028.
