Politisk ja til Kunsthall i København

Etter fem år med intens kamp har galleristen Nicolai Wallner og arkitekten Kristoffer Lindhardt Weiss lykkes: Det blir en ny kunsthall på Carlsberg-området i København.

Arkitektkontoret SANAA vil gjerne være med å tegne ny kunsthall i København. Her 21st Century Museum i Kanazawa, Japan, et av referanseprosjektene i presentasjonsmappen til Kunsthal København.

Etter fem år med intens kamp har galleristen Nicolai Wallner og arkitekten Kristoffer Lindhardt Weiss lykkes: Det blir en ny kunsthall på Carlsberg-området i København.

Dette er resultatet av høstens budsjettforlik i København kommune.

– Det er vigtigt, at vi tænker internationalt, hvis København skal skille sig ud som tidssvarende kulturmetropol. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi nu har taget det første skridt mod realiseringen af en ny kunsthal i byen. Jeg er sikker på, at den vil bidrage til at få den københavnske kunstscene op i en helt ny liga, sier Pia Allerslev, kultur- og fritidsborgmester i København.

Dette i følge en pressemelding fra prosjektet som går under arbeidstittelen International Kunsthal København. Det endelige navnet på kunsthallen vil bli fastlagt senere.

Kunsthallen blir i følge Politiken på 3000 kvadratmeter og skal huses i et nybygg. Det skal utlyses en internasjonal arkitektkonkurranse for å gi institusjonen en «fleksibel og tidssvarende arkitektur», som det heter i prosjektbeskrivelsen. 3-5 arkitektkontorer vil delta i konkurransen og det japanske arkitektkontoret SANAA (New Museum, New York) har takket ja til å være med.

Nicolai Wallner flyttet for få år siden sitt innflytelsesrike galleri til Carlsberg-området og har arbeidet med prosjektet i fem år. Han sier til Kunstkritikk at han er svært glad for avgjørelsen i København Kommune:

– Jeg er glad men også ydmyg og meget spændt. Jeg har en oplevelse af at bordet fanger nu og det føles godt også fordi vi nu endelig har politikerne med, sier Nicolai Wallner til Kunstkritikk.

Hvordan vil den nye kunsthallen supplere de to eksisterende kunsthallene i regionen – Kunsthal Charlottenborg og Malmö Konsthall?

– Denne kunsthal vil blive skabt på et ryddet fundament, og i en arkitektur som er skabt til at vise samtidskunst i. Der vil ikke være en tradition og historie at spille op imod, men derimod skal dette sted skrive sin egen historie, sier Kristoffer Lindhardt Weiss.

Hvordan skal den kuratoriske plattformen for den nye kunsthallen utarbeides?

– En kommende direktør skal skabe program for kunsthallens indhold og aktiviteter, fuldstændig som i alle andre kunsthaller. Direktøren skal vælges af bestyrelsen, som vi nå er ved at sammensætte, sier Wallner og Weiss.

Hva er budsjettet for bygget? For drift? hvor mange ansatte ser dere for dere?

Budgettet for bygningen vil ligge på cirka 80-90 millioner danske kroner. Driftsbudgettet ligger ikke endeligt fast. Der vil være omkring 12 ansatte.

Hva vil den nye kunsthallen bety for København?

– At københavn får mulighed for at samarbejde med førende internationale kunsthaller om at lave udstilinger med samtidskunst og at København vil komme på det internationale kunstlandkort. Der er allerede aktører som i mange år har været medvirkende til at skabe platforme for samtidskunsten og også haft held med at skabe gode og værdifulde samarbejder som har givet muligheder for unge kunstnere at blive vist internationalt. Men der har manglet en institution til at tage dette abejde til det næste niveau. Samtidig giver projektet en mulighed for at skabe et arkitektonisk vartegn for byen.

Hva var det som fikk politikerne til å si ja, på tross av vanskelige tider med sterkt press på budsjettene?

– Gode argumenter og et meget stort arbejde igennem 5 år. København fortjener et udstillingssted, der matcher det høje niveau på kunstscenen, sier Wallner og Weiss til Kunstkritikk.

Læserindlæg