I hjertet af Det Kgl. Danske Kunstakademi i København ligger festsalen. En smuk højloftet gammel riddersal, som man som besøgende får adgang til via en næsten rituel opadstigning af en grandios indertrappe. Herefter går turen ind gennem høje dobbeltdøre, hvor blikket uundgåeligt som det første søger op til en kopi af Parthenonfrisen med mytologiske motiver under loftet, der understreger vigtigheden, forstår man, af institutionens tyngde og eksistens. Nogle rum er skabt til at imponere – og måske intimidere. Det Kgl. Danske Kunstakademis festsal er helt klart et sådant, og i et hus, hvor kopier af Antikkens hovedværker udgør alvorstunge rammer, er man ikke ikke i tvivl om, at selvbevidstheden gennem tiden har været af en solid kaliber.
Hvert år d. 31. marts på akademiets stifter, Frederik d. Vs, fødselsdag, afholdes den såkaldte ’stiftelsesfest’, hvor store dele af dansk kunstliv lidt akavet rejser sig for Dronningen, når hun skridter salen af for formelt at overrække en serie af hædersmedaljer til danske kunstnere, arkitekter og designere. For enden af salen har en gipsbuste af fødselaren indtil for nylig tronet. Den er fra akademiets stiftelsesår, 1754, og er udført af billedhuggeren Jacques Saly (1717-1776) som et forstudie til en rytterstatue af Frederik d. V, der i dag knejser foran majestætens residens på Amalienborg. For nyligt forsvandt busten – der er ingen, der rigtigt ved, hvor længe, den har været væk udover dem, der tog den. Hvilket i sig selv er tankevækkende og måske lidt dansk – da kongen forsvandt, lagde vi ikke rigtigt mærke til det.
I den bredere offentlighed blev sagen om kongens forsvinden først kendt, da en gruppe ved navn ’Anonyme Billedkunstnere’ for en uge siden via netmediet IDOART.DK publicerede en video af,busten, der bliver ’kidnappet’ fra akademiet og sænket i Københavns Havn. Videoen blev ledsaget af et statement hvori det bl.a. stod: «Ved at synke Frederik V i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inde og uden for kunstakademiet. Vi ønsker en kunstverden, der forholder sig til og tager ansvar – ikke kun for fortidens handlinger, men for de måder hvorpå kolonialismen stadig er aktiv i dag.»
I modsætning til de fleste af dansk kunstlivs interne diskussioner har sagen både nået de brede medier og Kulturministerens øre med efterfølgende rasen over uansvarligheden af at vandalisere dansk kulturarv. Man kan måske diskutere om et forstudie, som ingen vist før rigtigt har keret sig om, så var så uerstatteligt igen, og at det måske er et klassisk eksempel på, at vi først rigtigt savner ting, når vi har mistet dem. Efterfølgende blev de sørgelige rester af akademiets stifter fisket op af havnen, og det diskuteres nu ophedet hvilke konsekvenser sagen skal have for akademiets ledelse og for de indtil videre anonyme gerningspersoner.
Jeg har set Anonyme Billedkunstneres video mange gange og bliver lige rystet over den hver gang. Ikke over det næsten lidt komiske plump, når busten dumpes på få favne vand, men over den rituelle afmontering af busten, som indledes med, at en sort sæk hives over bustens hoved. Det er en handling, som indikerer ydmygelse før henrettelse. Som i uhyggelig grad vækker reminiscenser til torturscener fra Abu Ghraib-fængslet og til ISIS’ henrettelser af tilfangetagne for rullende kameraer. Busten kan – må vi formode – ikke se. Hvorfor skal den så have en sæk over hovedet?
I internationel ret er ’hooding’ en torturform, der er strafbar efter Geneve-konventionen, fordi det er en voldshandling, der tingsliggør mennesket. Når hætten går over hovedet, mister mennesket dets identitet, dets navn, dets betydning for blot at blive en genstand for bødlens luner. Når hætten går over hovedet ER du ikke mere. Eller sagt på en anden måde: Hooding er den ultimative form for cancel culture.
Okay, slap af, det er en buste, ikke et menneske, tænker du måske. Men historien har igen og igen vist, at fascistiske strømninger øver sig på kunsten, inden de går videre til menneskene. Og bemærk, at Anonyme Billedkunstnere i deres statement specifikt skriver, at de sænker Frederik V i kanalen – ikke en buste af Frederik V. «Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen», lyder det berømte citat fra den jødisk-fødte digter Henrich Heine, hvis bøger i lighed med en lang række andre tyske forfattere og intellektuelles værker gik til i de nazistiske afbrændinger af bøger, som ikke blev vurderet til at være tilpas fædrelandstro.
Hvad vi er vidne til i hooding’en og den efterfølgende drukning af Salys buste er en symbolsk voldshandling i lighed med dem, der føres af fundamentalistiske bevægelser, som sprænger tusindårgamle Buddha-statuer i luften, eller når den amerikanske præsident Trump på sine rallies op til præsidentvalget taler om, at amerikanske skolelærere, der får børnene til at læse «unpatriotic literature» burde have en røvfuld.
Lighedstegnene mellem den yderste venstrefløjs cancel culture og trumpismens hang til opdeling i «patriots and traitors» har i det hele taget mange uhyggelige lighedstegn. Man kunne hævde, at begge grupperinger i disse år huser identitetspolitiske fundamentalister, men ordet identitetspolitik er for mudret, for dogmatisk og også for misbrugt af de, der vil rulle tiden tilbage til før #metoo, og som ønsker at negligere, at vi i vid udstrækning stadig lever med efterveerne af at have bygget vores velfærdssamfund på ruinerne af et brutalt kolonistyre. Måske skal vi snarere tale om, at begge fløje ønsker at definere retten til, hvem der har noget meningsfuldt at sige.
I sin bog What Happened? om det amerikanske præsidentvalg i 2016 angiver Hillary Clinton «gays, guns and God» som hovedårsagen til, at hun tabte verdens mest magtfulde embede til Donald Trump. Efter eget udsagn havde hun i sin valgkampagne brugt for meget tid på at tale om planer for, hvordan de hvide arbejderklassevælgere i det amerikanske rustbælte kunne komme i arbejde i de stadig mere affolkede dele af USA, hvor det ikke længere er muligt at klare sig med et kørekort til en pick-up truck og nogle næver, der er skruet ordentligt på. Hvordan job i den hensygnende kulmineindustri kunne forvandles til grønne job i vindmøllebyggeri, og hvordan offentlige sygeforsikringsordninger kunne gøres tilgængelige for alle.
Problemet var blot, at grønne jobs og offentlig sygesikring ikke svarede til denne vælgergruppes selvopfattelse – til deres opfattelse af egen identitet, som Trump derimod ramte rent med sin værdimæssige appel til «guns, gays and God». Så skidt med, at appellen kom fra en mangemillionær fra New York, der næppe nogensinde har været i en kulmine selv og sjældent var at finde til altergang om søndagen. Hovedsagen er, at der var en vælgergruppe, der blev bekræftet i deres egen identitetsmæssige selvforståelse.
Man må formode, at Anonyme Billedkunstnere har en selvforståelse af at være undertrykte eller i hvert fald af at tale på vegne af nogen, som de ser som værende dette. I deres statement anvender de ord som «italesætte», «minoritetsgjorte» og «kolonialisme» – et sprogbrug, der i sig selv vidner om, at afsenderne har en vis grad af akademisk og kulturel kapital. Det antages da også, at gruppen har rod i miljøet omkring Det Kgl. Danske Kunstakademi, en statsfinansieret eliteuddannelse på et tidligere kongeslot, kunne man lidt drilsk understrege. Men egentlig er det er for så vidt ligegyldigt. Det er den identitetsmæssige opfattelse af at være undertrykt, der synes at være omdrejningspunktet – og den er jeg nysgerrig efter at forstå, hvor kommer fra. Derfor ærgrer det mig, at vi ikke kan tale sammen, at dialogen er blevet cancelled på forhånd. Kunne vi ikke prøve at give det en chance? Hvis I lover ikke at starte at med at sige «ok, boomer», så lover jeg ikke at svare «ok, snowflake».
– Merete Jankowski, kunsthistoriker og konsulent, tidligere direktør for Overgaden – Institut for Samtidskunst og rektor for Det Fynske Kunstakademi.
Det er ikke kun Busten af Frederik 5 der er interessant. Den er faktisk det mest uinteressante koloniværk i historisk sammenhæng med Kolonimagt. Jeg tror der putter sig mange andre værker rundt omkring i Danmark. Der godt kunne trænge til en revurdering Men de to største er dog dem på henholdsvis Kongens Nytorv og på Amalienborg slotsplads. Her sidder to af de største slavekonger.
Christian 5 var den der i sammenarbejde med handelkompaniet oprettede kolonierne i Caribien og slaveforterne i Ghana i Afrika. Hvorfra tusinder af mennesker blev fragtet til Caribien for at trælle og blive udsat for Racisme og tortur. Christian 5 på Kongens Nytorv sidder på sin hest medens han træder en skrigende og lidende nøgen mand under hestens hove. ! Denne rytter statue der var den første af slagsen i Norden er en skamstøtte . Men den bliver alligevel fremhævet som stor kunst. Lige nu kan man på Rosenborg slot se en udstilling omkring Christian 5 og hans kongelige udstyr , diamantkrone og elfenbentrone. ! Hvor kom mon det elfenben fra ? Man kan ligeledes se et maleri hvorpå Christian 5 er i gang med sin ynglingssport nemlig skydning. Det han skyder til måls efter er en model af et sort kvindehoved . Ved siden af dette hoved står en model af et tyrkisk hoved. Det yndede Christian 5 også at skyde til måls efter. Det skulle efter sigende være fordi han hadede Tyrkere fra det Osmanske rige. Denne Konge af Danmark var hett klart Racist og var med til at udøve vold og tortur i Dansk Caribien. Alligevel fejres han på en af hovedstadens største og fineste pladser som en god konge ! Studenterne danser hver sommer omkring ham . Glade og uvidende om hvad det er de danser omkring. Denne statue burde tages ned øjebliklig og anbringes på et kolonicenter. Hvor den kan være med til at skabe debat og erkendelse omkring Danmarks medvirken i Koloni over herre dømme. Det har man gjort i Frankrig og i Holland ., Her har man om end modvilligt erkendt at være skyldige i Racisme. fratagelse af menneskers identitet og vold og tortur.
På Amalienborg slotsplads står en af de største historie forfalskninger i Danmarks historien ! Nemlig Frederik 5 højt til hest med sejrskrone på. Hvis man søger på Frederik 5 på internettet og på lex.dk kan man her læse at Frederik 5 var en svag og alkoholiseret mand med hang til voldelig sex. Uden kulturelle interesser eller væsentlig uddannelse. Hans interesse nr.1 var at gå på Jagt.
Statuen af Frederik 5 err lavet af den franske kunstner og skultør Jacques-François-Joseph Salys . Og er en af verdens dyreste statuer. Den blev finanseret af et af de handels kompagnier der også deltog i slavehandlen.
Frederik 5 var som konge uden egentlig magt og indflydelse i sin samtid. Og var i sin ungdom ved at komme under formynderi af hans forældre Kongen og Dronningen. I stedet satte de en mand til at passe på ham , Det var A.G. Moltke der senere skulle blive landets egentlige regent. Moltke og hans ministre var dem der sammen med Frederik 5 opkøbte hovedmarioteten i Vest Indisk kompagni.
Det gjorde Dansk Vestindien til Kronkoloni. En Koloni med slaveforter i Ghana ejet af den danske krone.
Rytterstatuen på Amalienborg slotsplads giver et direkte løgnagtigt billed af hvem kong Frederik 5 af Danmark i virkeligheden var. Og overdragelsen af slottet Charlottenborg til kunstnerne og professorerne er heller ikke hans værk . Men en overdragelse arrangeret af Molkhe og Co. Stiftelsfesten der hvert år afholdes på Kunstakademiet i københavn med deltagelse af Dronning Magrethe . Akademiråd. kunstnere der skal præmieres med medalje og kulturministeren. Er i virkeligheden Frederik 5 fødselsdag. Det var et krav fra ham at hans fødsel skulle fejres hvert år ved en stiftelsesfest.
Det er vist på tiden at hele denne historie om de to rytterstatuer , deres ryttere og konger kommer frem. Og hvorfor har den sande historie egentlig været skjult for os så længe.
de statuer må fjernes fra det offentlige rum . Det er ikke kunst det er historieforfalskning og skamstøtter . Placeret lige midt i Frederriksstaden der blev bygget af Frederik 5 hofarkitekt. flere bygninger her er også finanseret for slavekapitel. B.la det gule Palæ ved Amalienborg. Og Od Fellow Palæet i Bredgade.
Ja hele Frederiksstaden er fedtet ind i slavehistorie og det er Det Kongelige Danske Kunst Akademi også. Det eneste rigtige at gøre ved hele problematikken er efter min mening at få Kolonikunsten fjernet og anbragt på et læringscenter for kolonikunst hvor vi og fremtidige generationer kan lærer fra historien . Nu må sandheden frem. Hvad Det kongelige Danske Kunstakademi vil stille op med denne viden skal være et åbent spørgsmål. Men det mindste de kan gøre er at starte med at give Katrine D.Holmfeldt en uforbeholden undskyldning og at genansætte hende. Den statue som hun tog skylden for at have smidt i vandet var en kopi i gips og kun 50 år gammel. Ikke nogen uvurderlig kunstskat som mange meningsddannere har været ude at påstå. Busten er slet ikke et kunstværk men temmelig sikkert en kopi brugt i undervisnings sammenhæng. Det egentlige kunstværk i postmoderne sammenhæng er resterne af busten der blev hevet op af havnen af københavns kommunes vej og park afdeling. Det er disse gipsrester af Frederik 5 buste der fortjener en plads på Statens Museum For Kunst. En Rematerialisering der kan være med til at debatterer og stille spørgsmål til Danmarks kolonitid over en periode på 250 år.
Åbent brev til , Kunstnere, kulturfolk, politikere og andet godtfolk
Grunden til jeg er inde og skrive om koloni tiden der jo varede i hele 250 år i forbindelse med Det Kongelige Danske Kunstakademi er det faktum at jeg som billedkunstner og gammel elev på akademiet i København er blevet godt gal i skralden, over den behandling de unge kunstnere har fået i pressen og fra politisk side.
Jeg vil gerne hvis jeg kan forsvare deres Busteaktion. Også set i et globalt perspektiv. Der foregår jo aktioner over hele verden lige nu . Også i Europa hvor både . England. Belgien. Frankrig og Holland er gamle kolonimagter . I disse lande er det ikke bare en kopi af en kopi af gips der smides i havnen. Her er det bronce statuer der væltes i F.eks England medens folk jubler og filmer aktionen.
Det foregår også i Australien. New Zeland, og i Amerika.
Kong Frederik 5 og hans hof gjorde jo kolonierne til Kronkolonier da han og hans hof opkøbte aktiemarioteten i Vestindisk-guineisk Kompagni. Da Frederik 5 jo også er stifter af Kunst Akademiet er der en klar forbindelse mellem Kongemagt. Akademi, og koloni.
Jeg har altid opfattet Akademiet som et frit og upolitisk sted at være. Og jeg elsker Kunst Akademiet af hjertet. men som det var på den tid hvor jeg gik der. 1987 – 1993 Vi fik tilbudt den bedste undervisning. Med gode fagværksteder med kurser i håndværksmæssig kunnen.
Vi gik til gode forelæsninger og udstillinger. Sammenarbejdede på tværs med f.eks Arkitektskolen og Forfatterskolen. Dengang under ledelse af Poul Borum.
Vi var også på gode studieture til b,la Tyskland og U.S.A . Der var altid adgang til en snak med en lærer eller professor. Vi havde gode pladsforhold og fik f.eks kvalitets lærred og blændrammer . Jeg husker min egen tid på farveteknisk laboratorium . Med rivning af farver og materialelære.
Men jeg kan jo godt se at forholdene på Kunstakademiet åbenbart ikke er så frie som da jeg gik der.
Og at der mangler bevillinger fra Politisk side. Hvis krybben er tom strides hestene.
Jeg har været ude og efterspørge en mere nuanceret debat omkring Buste aktionen på Kunstakademiet og omkring Danmarks deltagele i kolonitid og magt.
Hele Busteaktionen satte mig i gang med en større undersøgelse omkring Danmarks deltagelse i slavehandel og kolonisering af de Dansk Vestindiske øer samt i Afrika.
I 1670 blev Christian 5. konge. Og i et samarbejde mellem kongemagten og Vestindisk-guineisk Kompagni blev der sat skub i koloniseringen af Skt. Thomas. Der blev oprettet et kompagni, Vestindisk-guineisk Kompagni, der skulle sørge for koloniseringen.
Hans hustru Charlotte Amalie opkøbte senere slottet på Kongens Nytorv og kaldte det Charlottenborg efter sig selv. Hovedbyen på Skt.Thomas hedder også Charlotte Amalie.
Jeg har prøvet at være inde og debatterer til fordel for de kunstnere og deres lærer der var med i Aktionen hvor de smed busten af Fredrik 5 i havnen. De er jo blevet kriminaliseret og ekskluderet af akademiråd og kulturminister Joy Mogensen. Jeg synes der er begået et moderne justitsmord mod kunstnerne. De er allerede dømte før de har været for en demokratisk ret i Danmark. Medieplatforme politikere og kulturfolk har været dommere og fordømmere. Det er meget få der har været inde og debatterer til fordel for kunstnerne.
Hele Bustaktionen er jo en del af en global aktiveren over hele verden mod slavegørelse , kolonimagt og racisme . Man kan så diskuterer om aktionen var kunstnerisk veludført og dokumenteret.
Men tilbage står synes jeg et stort spørgsmålstegn og siger kan Danmark og kunsteliten tillade sig at ødelægge 10 unge kunstneres og en ung kvindelig læres liv og fremtid. Det bare på grund af en kopi af en kopi i gips af det hoved der i al sin orginalitet sidder på kroppen af kong Frederik 5. Der sidder og troner på sin hest ud over Amalienborg slotsplads en del af Frederiksstaden. Herunder Amalienborg slot og plads. Rytterstatuen var en bestillingsopgave finansieret af Asiatisk Kompagni gennem dets præses, A.G. Moltke, der ligeledes var kongens overhofmarskal.
Frederik 5 og hans stab var dem der gjorde kolonierne til kronkolonier ved at opkøbe hovedmarioteten af aktier i Vestindisk-guineisk Kompagni .Kong Frederik 5 var ligeledes stifteren af Det Kongelige Danske Kunst Akademi. grundlagt i 1754 . En gave til Kong Frederik 5. på hans 31 års fødselsdag. Det havde oprindeligt til huse i en del af Charlottenborg. Hvert år fejres Kong Frederik 5 ved det der på Kunstakademiet kaldes Stiftelsesfesten. Her kommer Dronning Magrethe d 2 , kulturminister, akademiråd og kunstnere der skal hædres og fejre Frederik 5 . For det er nemlig hans fødselsdag. Det var et krav fra Kong Frederik 5 at man hvert år skulle fejre hans fødselsdag ved en stiftelsesfest. !
Christian 5 var den der anlagde Kongens Nytorv . Der på den tid skulle fungerer som Københavns midtpunkt . En afløser for Gammeltorv der på det tidspunkt var blevet for overbelastet og slidt.
På Kongens Nytorv sidder Christian 5 og troner på sin hest der træder en lidende og skrigende mand under hoven på hesten. Christian 5 var den konge af Danmark der var medstifter af Vestindisk-guineisk Kompagni der stod for handel i Caribien og Afrika.
Både Christian 5 og Frederik 5 var aktionærer i Vestindisk-guineisk Kompagni der handlede med slaver i Afrika og i Caribien.
Da Frederik blev konge, i 1746, var hans alkoholforbrug steget så meget, at han ikke kunne lede en regering alene. Kong Frederik 5 havde hele sit liv problemer med et stort forbrug af alkohol og også problemer med at have et naturligt forhold til kvinder. Der nævnes i kilder at Frederik 5 brugte det meste af sin tid på værtshuse og bordeller i København. Ja der nævnes direkte at han havde trang til voldelig seksualitet.
Den reelle magt kom derfor til at ligge i hænderne på hans rådgivere, gehejmeråd og overhofmarskal Adam Gottlob Moltke, J.H.E. Bernstorff og H.C. Schimmelmann. Sidstnævnte blev en stor plantageejer i Caribien. Han var ejer af tre slaveplantager. Og han var bygherre og ejer af
Odd Fellow Palæet i Frederiksstaden.
Efter, at Frederik 5. blev konge, udnævnte han Moltke til sin overhofmarskal. Moltke blev tidligt ansat af dengang kronprins Frederiks far. Christian 6 til at have en funktion som opdrage af Frederik 5.
Moltke gjorde imidlertid intet for at styre hverken Frederiks seksuelle appetit eller hans alkoholforbrug, og som konge stolede Frederik 5 på, og var reelt helt afhængig af Moltke, som både blev hovedrig og protegerede sine egne børn .
Johan Sigismund Schulin var en anden af Frederiks 5 ministre han var leder af udenrigstjenesten. Det der i dag svarer til udenrigsministeren.
Frederik 5 var stort set uden kulturelle interesser og han havde ikke nogen videre uddannelse, men i hans navn ydedes i stort omfang støtte til kunst og videnskab, især gennem universitetets patron J.L. Holstein.
Alt dette blev klart for mig da jeg efter Busteaktionen undrede mig meget over den behandling de unge kunstnere er udsat for. Og det bare på grund af at de har tilladt sig at gøre opmærksom på ovenstående. O.K aktionen er ikke optimalt udført men det var vist heller ikke det , det handlede om. Rundt omkring i verden rives der statuer ned og store bronce statuer bliver smidt i havnen , medens tusindevis af mennesker jubler og fotograferer med deres mobil telefoner.
Det kan man se på internettet ved b.la aktioner i England.
Globalt set har mennesker fået nok af at kikke på kunst der er en fejring af racistiske koloniherre .
Danmark var på lige fod med andre Europæriske lande tilstede i Afrika og Caribien hvor de markerede sig med slaveforter i Ghana. Her blev de sorte mennesker opbevaret inden de skulle med slaveskibe til Caribien. Som regel tog europæerne kolonierne med magt.
Før afrejse mod Caribien blev de sorte fanger brændemærket og opholdet på slaveforterne kunne godt vare længe inden de blev transporteret over til Caribien . Rejsen var et mareridt i sig selv. Mange døde undervejs og de sorte mennesker lå lag på lag i lasten på slaveskibende . Lænket til hinanden. Mad og vand var en mangelvare og hygiejnen lig nul . Man kan godt forestille sig at mennesker og tidligere høvdinge og krigere der var blevet byttet med våben og spiritus var næsten ødelagte når de nåede Caribien. Kvinder og børn var også om bord på skibene.
Våbenhandel var en naturlig del af handlen med slaver. Danskerne byttede i den såkaldte trekants handel slaver for våben med høvdinge i Ghana der havde tilfangetaget andre stammers høvdinge og krigere i interne stammeoprør. Før handlen med sorte mennesker blev en realitet havde Danmark forsøgt at bruge de såkaldte tugthusfanger . Det var samfundets uønskede elementer. Det var forbrydere, der var idømt livsvarig anbringelse i fængsler som Bremerholmen eller Tugthuset. Her arbejdede fangerne hårdt og blev omtalt som ’slaver’. Yngre fanger kunne ”benådes” og sendes til Skt. Thomas. De tilhørte nu Vestindisk-guineisk Kompagni og skulle arbejde som slaver på øen.
Også fattige i Danmark kunne lave en kontrakt med Vestindisk-guineisk Kompagni . Den såkaldte servingekontrakt. Kontrakten gjorde de fattige til arbejdskraft på øerne i Caribien. De blev på skibe fragtet den lange vej ud til kolonierne , mange døde undervejs. De danske folk der overlevede arbejdede i 3 år på plantagerne. Det stod i deres kontrakt med Vestindisk-guineisk Kompagni . Herefter fik de tildelt et stykke landbrugs jord og kunne forsøge at klare sig selv.
Forsøget med at bruge danskere . ” Fattige og de såkaldte tugthusfanger ” til slaver og arbejdere i Dansk Caribien lykkedes ikke så godt. Derfor startede Vestindisk-guineisk Kompagni handlen med sorte mennesker fra Afrika.
Jeg synes ikke der i Danmark har været en ordentlig debat omkring Busteaktionen og kolonitiden . Det er meget få der har debatteret på et fagligt og historisk plan der har kunnet belyse Busteaktionen ud fra den globale og nødvendige dimention som den fortjener.
Jeg vil gerne opfordre kulturminister Joy Mogensen til at debatterer dette . Måske også i det perspektiv at Det Kongelige Kunstakademiet på Kongens Nytorv nr. 1 muligvis trænger til en modernisering . Også med hensyn til lokalitet .
Det Kongelige Kunstakademi har en lang og spændende historie bag sig som kunstnerisk uddannelsessted og har igennem årene stået for stærke kunstneriske udsagn , debatter , forelæsninger og sammenarbejder.
Men måske er tiden inde til at flytte det ud til mere moderne lokaliteter. Måske til gamle fabriksbygninger eller skibsværfter. Der kunne moderniseres og indrettes så de passer ind i en moderne kontekst.
Det kunne være på Holmen. Det gamle maritime område på havnen i København. Her ligger også den statslige Arkitektskole og Filmskolen . Her kunne kunstnere og lærere skabe og undervise frit . Muligvis med en kollektiv ledelse bestående af fagfolk. Kunstnere, kulturfolk og andre aktører. Man kunne måske hente inspiration hos Rane Villerslev . Direktør på Nationalmuseet. Han har gode og inspirende tanker omkring nytænkning inden for ledelse og kunstnerisk tænkning og skaben.
Citat fra Rane Villerslev. Bog. ” Tænk Vildt ”
Tænk Vildt’ handler om kreativiteten og dens krise i Danmark.
Det offentlige er, ifølge Rane Villerslev, ved at kvæle sig selv i New Public Management; tjeklister og rigide regler. Mistillid og kontrol gennemsyrer den offentlige sektor og uddannelsessektoren i sådan en grad, at kreativiteten gisper efter luft. Dén luft skal, pointerer Rane, komme ved et kritisk opgør med styring efter korrekte svar og nulfejls-kultur. Til dette opgør skal vi tage fat i det råstof, som ifølge Rane Villerslev kendetegner Danmark: nemlig at tænke frit og være uhæmmet af autoriteter.
Hvis man gennemgår Det Kongelige Danske Kunstakademies historie og kikker efter hvem der har fungeret som rektorer og ledere af Det Kongelige Danske Kunstakademi vil man se at det igennem historien har været Kunstnere og Arkitekter, der har stået for ledelsen. Berømte personligheder og medskaberer i kunstnens og arkitekturens verden der har siddet på rektor posten.
I perioden 1754 til 1974 var det billedhuggere, malere, og arkitekter der stod for at lede akademiet. Arkitektskolen og Billedskolerne hørte dengang sammen og havde alle til huse på Kongens Nytorv nr.1. Charlottenborg . Jeg mener at det ville være godt igen at få en udøvende Kunstner i rektorstolen . Det vil være en katastrofe hvis Kunstakademiet skal ledes af en bestyrelse der er udpeget politisk .
Det må og skal være et sammenarbejde mellem Elever, Lærere, kulturministerium og eksterne vejledere . Man kunne måske også forestille sig at der kunne hentes inspiration fra andre landes Kunstakademier .
Et andet aspekt ved problematikken omkring kolonitiden. Er den kunst der hylder og repræsenterer Danmarks deltagelse. Det faktum at der i det offentlige rum findes kunst der efter min mening mere høre hjemme på et Kolonimuseum end på pladser og på bygninger.
Jeg ved at tanken om et sådant museum har været til debat i folketinget . Og jeg synes det er en yderst god ide at lave et kolonimuseum. Her kunne man udstille kolonikunst og også lave et videns og læringscenter . Der kunne undervises og fortælles omkring kolonitid og kunst. Det tror jeg vi har brug for lige nu. Ideen omkring et kolonimuseum er blevet realiseret i Holland . Her åbnede regenten dronningen af Holland museet.
Jeg kan jo godt se at der ligger megen koloni d.n.a i Det Kongelige Danske Kunstakademi . Ikke kun på Charlottenborg men i hele Frederiksstaden .
Nicolai Eigtved var en dansk arkitekt og hofbygmester under Frederik 5s hof. Han var også manden, der indførte rokokostilen i Danmark og skaberen af Frederiksstaden med de fire palæer, der senere blev slottet Amalienborg. Nicolai Eigtved var også den første rektor på Det Kongelige Danske Kunst Akademi.
Jeg mener det er på tide at vi som danskere anerkender at vi har tjent mange penge på handel med sorte mennesker, Og at vi i dag står i gæld til de tidligere DanskVest indiske øer. Både med en officiel undskyldning fra kongehus og regering. Men også med erstatning til efterkommere af de sorte mennesker der blev handlet i Ghana og gjort til slaver på de Dansk Vest Indiske øer.
Der lever i dag mennesker på de Caribiske øer der ikke ved hvor de kommer fra eller hvilken stamme de tilhørte i Ghana. Vi har frataget dem deres historie og identitet.
Ligeledes lever mange mennesker på øerne stadigvæk i fattigdom. De mangler uddannelse og arbejde.
Det menes at kunne føres tilbage til kolonitiden.
Da de sorte mennesker blev frigivet fra slaveriet blev de bare fattigere og endte på bunden af samfundet. De havde ikke arbejde. uddannelse heller ikke bolig eller tilgang til læge hvis de blev syge. Det havde de trods alt haft på plantagerne som slaver. Men der var ingen hjælp at hente hos den danske kolonimagt.
De lider stadigvæk under den behandling vi som et vestligt land har udsat dem for.
Indtil 1993 var en af øernes store virksomheder dansk, West Indian Company, WICO, der ejer det store kajanlæg i Charlotte Amalie på St. Thomas, Så danskerne har været tilstede på øerne helt op i vores tid . Jeg mener Danmark skylder de mennesker en stor officiel undskyldning og hjælp til at kunne uddanne sig og få et værdigt liv.
Jeg vil gerne opfordre alle kunstnere, kulturfolk og andet godtfolk til at deltage i debatten. Det er nemlig det vi har brug for i kultur debatten. Den må ikke blive styret af tidens ny konservatisme og manglende demokratisk debat.
Bedste hilsner
Cand. Phil i kunstformidling
og billedkunstner
Sandbjerggade.nr.1.1th
2200 Nørrebro Parkkvarter
tlf. 29838354
kildemateriale.
Eget indlæg på Solidaritet.dk
https://solidaritet.dk/debat-busteaktionen-paa-kunstakademiet-er-blevet-totalt-misforstaaet/
Historielab.dk
https://historielab.dk/wp-content/uploads/2017/04/370253_NV_vestindienbog_216x259mm_WEB-1-1.pdf
https://da.wikipedia.org/wiki/Frederik_5.
Link til kildemateriale omkring Kunstakademiet. Frederik 5 og ledere på Akademiet frem til 1974
Det Kongelige Danske Kunstakademi – Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Kongelige Danske Kunstakademi – Wikipedia, den frie encyklopædi
ttps://da.wikipedia.org/wiki/Nicolai_Eigtved
Er Charlottenborg bygget på hvide skeletter fra de sorte i Caribien !
Christian D.5 der byggede slottet Charlottenborg var også den danske konge der etablerede kolonierne på de dansk caribiske øer og i Afrika.
På Kongens Nytorv står der den første rytterstatue i norden. Det er Christian D.5 højt til hest omgivet af græske guder ! se link.
https://da.wikipedia.org/wiki/Christian_5.
På Amalienborgs slotsplads står rytterstatuen af en af de andre koloniherre nemlig Frederik D. 5 . Her sidder Frederik D.5 højt til vejrs og bevogter slot og plads.
Se link.
https://da.wikipedia.org/wiki/Fort_Frederik
Dansk Vestindisk Selskab
https://www.dwis.dk/oerne-for-nu
Aktionen med Frederik d.5 er hel og total misforstået både fra politikkernes side og fra hele kultur parnassets side.
Det der er foregået vedrørende Frederik d. 5s nedsænkning i Københavns havn er jo bare en del af en verdens omspændende og aktionspræget modstand og handlen imod den historiske kolonisering af lande, mennesker og kontinenter over hele verden. Lige nu foregår der sådanne aktioner over hele verden. Både i England. Brussel. Australien og New Zeeland går mennesker imod det der skete dengang da kolonitidens herskere havde magten i de forskellige kolonier rundt omkring i verden.
Den danske version af denne aktion med nedsænkningen af busten af Frederik d.5 er jo kun en lille dråbe i det hav der hedder protesten mod kolonierne og den måde de herskende koloniherre og lande behandlede og tilfangetog sorte mennesker for at slavegøre dem. I Fredriks d., 5 tilfælde var han som konge af Danmark jo ligefrem en af de hovedansvarlige ved anlæggelsen af slavekolonierne i Vestindien.
Kong Frederik den 5. var konge af Danmark og Norge fra 1746 til 1766, hvor han, udover at være grundlægger af Kunstakademiet, også stod i spidsen for de danske øer i Vestindien, hvor slaver udgjorde arbejdskraften.
Al den ballade der er omkring aktionen med busten af Frederik den 5 er hel og total overdrevet mener jeg . Vores kulturminister Joy Mogensen er ligefrem ude og sige at de unge kunstnere og deres lærer Katrine Dirckinck-Holmfeldt er kriminelle og at sagen skal efterforskes som sådan. Det vil faktisk sige at kulturministeren er med til at gøre en kunstnerisk aktion der foregår over hele verden lige nu til en kriminel handling og at hun dermed kriminaliserer en dygtig billedkunstner og hendes elever. For selvfølgelig er det ikke Katrine Dirckinck-Holmfeldts intention at begå simpel hærværk og tyveri Det er en reaktion på den slavehandel og det magtmisbrug der foregik dengang da det var almindelig praksis at erobre lande. øer og kontinenter og udøve kolonimagt og overherre dømme. Ved b.la at tilfangetage og i Danmarks tilfælde slavegøre sorte mennesker fra Ghana. Danmark og den daværende regent Frederik D. 5 gjorde sig hermed skyldige i slavegørelse , bortførelse, fratagelse af menneskers identitet, tortur og national tilknytnings forhold.
Frederik d.5 og Danmark har misbrugt og udnyttet sorte mennesker fra Ghana som arbejdsarbejdskraft på slaveplantagerne i Caribien.
Aktionen med busten af Frederik d 5 er blot en af mange aktioner der foregår over hele verden lige nu og al den ballade der kommer fra de veletablerede meningsdannere er efter min mening helt hen i vejret og total misforstået. Ja selv en gammel aktivist og professor ved kunstakademiet som Bjørn Nørgård er ude og sige at aktionen er at sammenligne med f. eks ødelæggelsen af Budda statuerne i Afganistan som den muslimske ekstremistiske terrorgruppe Taliban var ansvarlig for. !!
Hvor misforstået kan en kunstnerisk handling og aktion egentlig blive. !
Venlig hilsen
Helle Bolther
En kommentar til:
”Det er den identitetsmæssige opfattelse af at være undertrykt, der synes at være omdrejningspunktet – og den er jeg nysgerrig efter at forstå, hvor kommer fra”.
Svaret på spørgsmålet har Merete Jankowski vel selv indirekte givet i sin fremstilling?
Indledningsvist: Jeg er modstander af ødelæggelse af historiske artefakter af væsentlig betydning. Som sådan burde den ødelagte buste vel i stedet have være placeret på et nationalhistorisk museum, hvor den kunne bruges til oplysning af befolkningen, bl.a. om vores kolonihistorie.
Ligesom jeg er modstander af aktioner, der er med til at undergrave selve de samfundsmæssige institutioner, der giver én frihed til at udfolde sig kritisk (men ikke at begå hærværk) på demokratiske præmisser.
Så er det sagt.
Samtidig er jeg også kritisk over for, at det pågældende artefakt har fungeret i en kontekst, som en del af et miljø og nogle traditioner, der på nationalhistorisk vis OGSÅ må ses som en hyldest til dansk kolonihistorie.
Som der står i kommentaren:
”Nogle rum er skabt til at imponere – og måske intimidere”. Arkitekturens og kunstens sprog hos en autoritær institutionel og økonomisk magt fra en anden tid.
” —- afholdes den såkaldte ’stiftelsesfest’, —- For enden af salen har en gipsbuste af fødselaren indtil for nylig tronet”.
Der er tale om nationalhistorisk orienterede miljøer og ritualer, hvor man samtidig hylder nogle personer, der har været en del af dansk kolonihistorie (fra en tid, hvor magt og økonomi ikke var forbundet med demokratiske institutioner).
Busten burde, med sin forbindelse til dansk kolonihistorie, være rykket ud af en kontekst, hvor den tilskrives en positiv historisk betydning for Det Kongelige Danske Kunstakademi (selve navnet er vel til at brække sig over, med dets forbindelse til en konstitutionelt udemokratisk fortid).
Som om det er ligegyldigt, hvilke konstitutionelle præmisser, man støtter kunsten på, bare man støtter den, for kunsten er åbenbart, ideelt set, hævet over samfundsmæssige og politiske forhold.
Akademiraadet burde have bedt om at få fjernet busten fra dens placering på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Også de kan vel kun være interesseret i at løsne deres bånd til en nationalhistorisk tradition med forbindelse til kolonihistorien, i stedet for gennem dyrkelsen af en sådan tradition at bekræfte eller ligefrem at gøre krav på en tæt forbindelse til Kunstakademiet og de aktiviteter, der foregår der.
Ikke at Akademiraadet ikke bør have en tæt tilknytning til aktiviteter på Kunstakademiet, men så bør det i givet fald, i vores demokratiske samfund i dag, være af andre årsager end fastholdelsen af en sådan nationalhistorisk tradition (selv om der også er prestige og økonomi for de ”udvalgte få” knyttet til sådanne traditioner).
Med følgende udtalelse er Merete Jankowski med til at ”hælde benzin på bålet”:
”Det antages da også, at gruppen har rod i miljøet omkring Det Kgl. Danske Kunstakademi, en statsfinansieret eliteuddannelse på et tidligere kongeslot, kunne man lidt drilsk understrege”.
Udtalelsen må samtidig implicit være en fremhævelse af den ”repressive tolerance”, som gruppen er underlagt.