20 december

Vilka var årets mest upplysande utställningar enligt konstnären Miriam Bäckström?

Maria Hedlund, Utan titel, 2021.

Memory of Things, AllArtNowLab, Stockholm

En suggestiv blick möter mig i Memory of Things med Maria Hedlund och Sahar Al-khateeb på AllArtNowLab i Stockholm. En ung man med mörka sammetsögon föreställande Jesus i ett av Hedlunds verk följer mina rörelser genom rummet. Jag känner mig sedd av personen i fotografiet, men sedd helt utifrån karaktärens egna drifter och begär, vad den kan använda mig till. Det är lika spännande varje gång. Det andra verket i samma larger than life-skala är en TV-apparat. Samtidigt, en pågående omformulering mitt i utställningsrummet gestaltat av Al-khateeb, med identifierbara möbelliknande beståndsdelar. Ett utkast, ett förslag eller en transformation i ett fångat tillstånd, varken före eller efter. 

Theaster Gates, Afro-Ikebana, 2019. Foto: © White Cube / Theo Christelis.

Theaster Gates, A Clay Sermon, Whitechapel Gallery, London

Kvällen innan hade jag en tvärsäker person till bordet. Theaster Gates utställning på Whitechapel Gallery i London var en besvikelse, enligt min vän. Vi har vid tidigare middagar diskuterat smak och aldrig enats, och i några år undvikit varandra. Jag förstod att jag hade något att se fram emot. Gates hade mycket riktigt skapat en egen verklighet bortom smakens teater. Jag avväpnas av en tät och generös presentation och vill stanna längre i hans förhållningssätt, process, arbete och samling av både egna och andras verk. Vi lyckades hålla oss borta från rum och rimlighet. 

Arthur Jafa, I Don’t Care About Your Past, I Just Want Our Love to Last, 2018. Courtesy the artist and Gladstone Gallery, New York and Brussels. Copyright Arthur Jafa.

Arthur Jafa, Louisiana Museum for moderne kunst, Humlebæk

Likt många andra drabbas jag av det ocensurerade våldet och livet i Arthur Jafas arbeten. Det som inte fick visas, i anständighetens namn. Gränser och material upplöses i sina definitioner. Jag blir chockad när jag inser vad jag inte tidigare sett. Att jag inte tidigare sett det system som upprätthåller och osynliggör våldet. Och känner mig lurad av min egen dumhet. Jafas utställning på Louisiana förändrar. I slowmotion vandrar jag genom filmer och skulpturer, inspirationsmaterial, dokumenterade samtal och intervjuer. Det är en välregisserad presentation av Jafas resa, berättelse och verk. Vi tar del av vändpunkter i hans liv, som nu även blir våra.

– Miriam Bäckström är konstnär och bor i Stockholm. Hon har sedan 1990-talet arbetat i gränslandet mellan fotografi, film, performance och skulptur, och har på senare år fokuserat främst på textilbaserade installationer. 

Se de övriga bidragen i julkalendern här.

Læserindlæg