16. december

Et rødhåret mosefund fra jernalderen spiller hovedrollen i en af årets bedste udstillinger, ifølge kunstner Kristoffer Akselbo.

Skjold Rambow, Poser, 2023, Nikolaj Kunsthal, Copenhagen. Photo: Jonas Ankerhus.

Skjold Rambow, Poser, performance. Del af Kunstnernes København, Nikolaj Kunsthal, København 

En stor gruppe performere klædt og sminket i sølv glider gennem udstillingsrummet, for øjeblikket efter at samle sig en i urolig masse som var det Géricaults maleri af Medusas flåde (1818-19). Publikum foreviger sig selv og performerne alt imens en regn af konfetti-eurosedler skydes ud over os alle. Hatten går rundt og den ellers ubevægelige sølvebemalede gadegøgler fra strøget føles pludselig meget tilstede. Alle i gruppen har flair for drama eller opfører sig, som om deres liv hver dag er at posere og stille sig an på en scene. Stærkt og smukt gadeteater som samtidskunst.

Installation view, Simon Dybbroe Møller, Hypnic Jerk, Kunsthal Aarhus, 2023. Photo: Jacob Friis Holm Nielsen.

Simon Dybbroe Møller, Hypnic Jerk, Kunsthal Aarhus, Aarhus

Centralt i udstillingen var videoen Bag of Bones, som var projiceret på et enormt lærred. En sært foruroligende digital animation af en sofa samt de scannede rester af Grauballemanden. Som udstillingstitlen indikerer, befinder Grauballemanden sig her i en overgangsfase mellem en vågen og drømmende tilstand; et augmenteret arkæologisk artefakt, der aldrig får lov til at hvile – et væsen i limbo mellem forskellige tilstande af tilhørsforhold, subtilt akkompagneret af Mario Bellinis 1970er-designklassiker, sofaen med det selvopfundne navn «Camaleonda». Grauballemanden, henrettet i jernalderen og ofret i en mose, nu performende som kunstværk i en kælder i Kunsthal Aarhus.

Illiyeen, No Justice, No Love, 2023. Performere: Eliyah Mesayer, Stine Victoria & Joakim Wei Bernild. Foto: Rune Schytte.

Eliyah Mesayer, No Justice, No Love, Ny Carlsbergfondet, Folkemødet, Allinge

På demokratifestivalen Folkemødet Bornholm stod jeg over for et sært møde nær Carlsbergfondets teltplads. I et sort telt bag et hvidt bord med en opslået mappe stod tre personer iklædt sort tøj. På bordet og på en sort kuffert er påtrykt et navn: Illiyeen. Jeg blev bedt om at afspritte mine hænder og tørre dem i servietter placeret ved den opslåede mappe. Det var en mappe med nye love. Mens jeg læste, gik det op for mig, at lovene består af kærlighedsdigte og sange. Illiyeen er Eliyah Mesayers opfundne nation, en stat for de statsløse, forankret i menneskelige møder og alkymistiske forbindelser – her på Bornholm igennem kærlighedens alkymi.

Kristoffer Akselbo er kunstner, bosat i Odense. Han arbejder primært med performance og installation og er for tiden del af Artistic Practice-programmet under Art Hub Copenhagen. Lektor på Det Fynske Kunstakademi, Odense. 

Se øvrige bidrag i Kunstkritikks julekalender her