Arbejdslegaterne uddelt

Pia Rönicke, Lea Porsager og Astrid Svangren er blandt modtagerne af det danske Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegater.

Astrid Svangreen, installation shot, Chistian Andersen, 2011.
Astrid Svangreen, installation shot, Chistian Andersen, 2011.

Nogle af de mest eftertragtede stipendier i dansk billedkunstliv er uden tvivl de treårige arbejdslegater. I en pressemeddelelse udsendt fra Statens Kunstfond er det netop offentliggjort, hvem der bliver de otte danske billedkunstnere, som fra og med i år modtager 855.000 kroner fordelt i rater af 285.000 kroner over de næste tre år.

For hver kunstner har legatudvalget for Billedkunst under Statens Kunstfond offentliggjort et kort uddrag af begrundelsen for tildelingen af stipendiet.

Astrid Svangren (f. 1972) «Astrid Svangrens værker finder sted imellem det arkitektoniske og det kropslige rum. Hendes installationer skaber et landskab af uhåndgribelige erindringer og forestillinger. De legemliggør det flygtige og synes at insistere på det reelle netop som det umulige og ubegribelige».

Lea Porsager (f. 1981) «Lea Porsager beskæftiger sig i sine værker med okkulte, esoteriske emner. Hun gør det på en måde, så bevidstheden pludselig synes at ligge foran én på gulvet som form».

Marianne Jørgensen (f. 1959) «Kombinationen af jordkunst og politisk engagement går som en rød tråd gennem Marianne Jørgensens kunstneriske praksis. Hendes værktøjer spænder fra dynamit over rendegraver til hæklenål, med hvilke hun undersøger forholdet mellem skulptur, arkitektur, landskab, hjem og det moderne menneskets placering i verden».

Molly Haslund (f. 1969) «Molly Haslund spiller nogle gange på ukulele eller xylofon. Hvis hun da ikke slår rytmisk på en violin. I hendes performances og installationer skabes rum for en aktivering af kroppen, stedet eller omgivelserne. Resultatet er ofte morsomt».

Molly Haslund, In the Beginning there Was Rhythm, 2012. ACTS, Museet for Samtidskunst, Roskilde.
Molly Haslund, In the Beginning there Was Rhythm, 2012. ACTS 2012, Museet for Samtidskunst, Roskilde.

Peter Frimand (f. 1969) «Værkerne skal opleves med kroppen som hovedindsats. Det er dog ikke hovedværk det hele, for objekterne besidder et nærvær og en fysisk gennemførthed, som gør dem ekstremt kropsligt pågående».

Pia Rönicke (f. 1974) «Pia Rönicke dykker ned i arkiverne og fremdrager glemte sider af historien i en fintmærkende og eksperimenterende kritisk form. Igennem sine værker lægger hun en umærkelig og dog insisterende stemme til historiske figurer som Rosa Luxemburg, designeren Le Klint og i det aktuelle projekt Bauhaus-designeren Marianne Brandt – mennesker, der har forsvaret og kæmpet for deres tanker og ideer».

René Schmidt (f. 1968) «For sin evne til at gøgle med den traditionelle, tunge kunsthistorie og for sin generøse invitation til dialog».

Troels Sandegård (f. 1979) «Med sin konceptuelle og minimalistiske tilgang til det skulpturelle praktiserer Troels Sandegård en slags omvendt alkymi, der oscillerer mellem form og opløsning».

Udvalget har ved denne årlige uddeling fordelt 16 millioner kroner på otte arbejdslegater og 134 arbejdstipendier.

Legatudvalget for Billedkunst består i 2014-2015 af: 
Billedkunstner Morten Stræde (formand),
kunsthistoriker Birgitte Anderberg, billedkunstner Jesper Fabricius, videokunstner Katja Bjørn og billedkunstner Mette Winckelmann.

Marianne Jørgensen, Love Alley, 2007-2011.
Marianne Jørgensen, Love Alley, 2007-2011.

Læserindlæg