Documenta udsat for vandalisme

Anonyme voldstrusler er den foreløbige kulmination på debatten om den palæstinenske kunstnergruppe The Question of Fundings deltagelse i Documenta 15.

Graffiti på væggen, hvor det palæstinensiske kollektiv Question of Funding skal udstille under Documenta 15. «187» er en reference til en kode i californisk strafferet, som er slang for mord. Foto bragt sammen med Documenta-kunstnernes støtteudtalelse for ruangrupa i E-flux, 2. juni.

Natten til den 28. maj brød ukendte gerningspersoner ind i den tidligere natklub, hvor det palæstinensiske kunstnerkollektiv The Question of Funding skal udstille under Documenta 15, som åbner om kun en uge. På væggene i bygningen, der kaldes WH22, står der med spraymaling; «187» og «PERALTA», fraser som Documentas kuratoriske team, det indonesiske kollektiv ruangrupa, opfatter som «kryptiske dødstrusler» jævnfør et statement, der blev offentliggjort den 31. maj.

Nummeret «187» menes at henvise til californisk straffelov, hvor paragraf 187 handler om mord, mens Documentas kuratoriske team formoder at «Peralta» er en reference til Isabelle Peralta, lederen af den yderligtgående spanske gruppering Bastion Frontal, som tidligere har været anklaget for at opfordre til vold imod muslimer. Peralta var desuden i de tyske mediers søgelys i 2021, da hun deltog i et ti måneder lagt uddannelsesforløb hos den neonazistiske gruppering Der III Weg i Düsseldorf.

Angrebet på WH22 er den foreløbige kulmination på de seneste seks måneders voldsomme debat om The Question of Fundings deltagelse i documenta 15. I april måned blev kulturhuset ruruHaus vandaliseret af anti-muslimske klistermærker med slogans som «Freedom, Not Islam! No compromise with barbarism! Fight Islam consistently!» og «Solidarity with Israel». Og i januar rettede bloggen Bündnis gegen Antisemitismus Kassel (BgAK) anklager om antisemitisme imod såvel kunstnergruppen som documentas kuratorteam på baggrund af The Question of Fundings støtte til bevægelsen Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS), en global kampagne der opfordrer til økonomiske sanktioner imod israelske varer og initiativer.

I 2019 vedtog et flertal i det tyske parlament en resolution, der satte lighedstegn imellem engagement i Boycott, Divestment, and Sanctions og antisemitisme, hvilket blandt andet betyder, at institutioner og arrangementer, der forbindes med BDS ikke kan modtage offentlig kulturstøtte. Medlemmer af Documentas kuratorteam har tidligere underskrevet et åbent brev med overskriften «Nothing Can Be Changed Until Faced», der kritiserer resolutionen for at true den kunstneriske ytringfrihed. Trods faktuelle uklarheder og fejl i BgAFs anklager, blev historien om, at Documenta skulle støtte antisemitiske grupperinger derfor videreformidlet af flere tyske medier.

I en pressemeddelelse fra den 19. januar afviser documenta anklagerne som «falske og destruktive påstande», der «står i vejen for en kritisk og konstruktiv debat». Documenta pointerede dengang, at de tager afstand fra «antisemitisme, racisme, ekstremiske, islamofobi og enhver form for voldelig fundamentalisme», men fremhæver også, at documenta er funderet på et princip om ytringsfrihed og henviste til en kommende tre-uger lang debatserie med titlen «We need to talk», der skulle adressere anklagerne.

Men i starten af maj, få dage inden den første debat skulle finde sted, aflyste Documentas kuratorteam pludselig hele debatserien. I en pressemeddelelse forklarer ruangrupa, at flere af debattens deltagere har valgt at trække sig efter en klage fra Josef Schuster, leder af organisationen Zentralrat der Juden in Deutschland, sendt til Tysklands kulturminister Claudia Roth. I stedet ville man afvente, hvilke reaktioner, der følger den officielle åbning af udstillingen og adressere et eventuelt behov for debat, der måtte opstå som reaktion på de udstillede værker, lød det fra ruangroupa, der pointerer, at det aldrig har været planen at inviterer Boycott, Divestment, and Sanctions til at deltage i debatserien, og at man i øvrigt har været i dialog med Zentralrat der Juden in Deutschland omkring sammensætningen af debatpaneler for at sikre sig, at begge sider af problemstillingen blev belyst.

«Problemet er således ikke, at Zentralrat der Juden in Deutschlands holdning ikke var repræsenteret. Det faktiske problem lader snarere til at være, at nogle nægter at deltage i udvekslinger med – og aktivt forsøger at deplatformere – anerkendte forskere hvis synspunkter, de ikke deler,» skrev ruangrupa den 7. maj og tilføjede: «Kritikken (…) viser tydeligt, at det i Tyskland er vanskeligt at bringe begge perspektiver – det, der er berørt af antisemitisme og det, der er berørt af anti-muslimsk og anti-palæstinensisk racisme – i samtale.»

Sidste uges angreb på den palæstinenske venue er blevet politianmeldt af Documenta. I et statement offentliggjort den 31. maj skriver ruangroupa, at man opfatter vandaliseringen af venuen som «politisk motiveret» og «et angreb på os alle. (…) Vi ønsker en arbejdsatmosfære, hvor voldshandlinger mod kunstnernes personer, venues og kunstværker ikke tolereres.»

Kassels borgmester Christian Geselle bakker i samme statement Documenta op og udtaler: «Det er en ting at have diskussioner om Documenta 15, men at intimidere kunstnere ved at begå forbrydelser går langt over grænsen og skader billedet af Kassel som en by, der hylder kunstnerisk frihed og som vært for kunstnere fra hele verden. Alle involverede bør være bevidste om deres ansvar og stå sammen for fredelig sameksistens.»

Både Documenas kuratorteam, direktør for Museum Fridericianum, Sabine Schormann, samt borgmester Christian Geselle lover, at sikkerheden for såvel kunstnere som besøgende vil være på plads, når Documenta 15 åbner om en uge. Udstillingens vagter modtager i øjeblikket specifik undervisning i baggrunden for konflikten, og sikkerhedsniveauet vil generelt blive øget på baggrund af de fremsatte trusler.