Kritikerpris til John Kørner og Skulpturi.dk

John Kørners udstilling Kvinder til salg og udstillingsstedet Skulpturi.dk deler årets danske kunstkritikerpris.

Mathieu Mercier, Et kvarter i tre, installationsbillede fra Skulpturi.dk.

Årets kunskritikerpris går i år til maleren John Kørner og udstillingsstedet Skulpturi.dk. Kritikerprisen udvælges af medlemmerne af AICA – Foreningen af Danske Kunstkritikere og afgøres ved afstemning. Det er også disse medlemmer, som indstiller kandidater til nominering. Ved sammentælling af afgivne stemmer i år var der stemmelighed og de to vindere skal derfor deles om prisen på dkk 40.000.

John Kørner (f.1967), som er indstillet af Politikens kunstanmeldere Trine Ross og Peter Michael Hornung, er nomineret for udstillingen Kvinder til salg som blev vist på Arbejdermuseet i København, efteråret 2011. Hornung motiverede valget således: «John Kørner indstilles til kritikerprisen 2012 for udstillingen Kvinder til salg på Arbejdermuseet, hvor han i en række nye malerier tager prostitution og trafficking blandt kvinder op til kunstnerisk behandling. Ideen til udstillingen var John Kørners egen. Dermed er den endnu et initiativ, der demonstrerer denne kunstners behov for et bruge sine billeder som løftestang for en aktuel og engageret samfundskritisk diskussion. Desuden var det en udstilling, der harmonerede med den vilje til at skabe et mere ligeværdigt samfund for alle, som Arbejdermuseet hviler på.»

Det kunstnerdrevne udstillingssted Skulpturi.dk, der, som navnet lyder, tager udgangspunkt i en interesse for skulpturen som medium, var nomineret af Lisbeth Bonde «for en stramt styret, øjenåbnende udstillingspraksis». Bonde skriver videre: «Her finder en række uforudsigelige krydsbefrugtninger sted mellem højst forskellige udtryksformer, medier og generationer på kunstscenen pt. I 2011 viste det lille udstillingsted en række udstillinger på museumsniveau med bl.a. Jørgen Carlo Larsen, Claire Barclay, Anders Bojen & Kristoffer Ørum, Mathieu Mercier og Eva Steen Christensen. Desværre er stedet lukningstruet, da det ikke har fået fornyet støtten fra Kunstrådet, det er derfor vigtigt, at kunstkritikerne kender deres besøgelsestid og anerkender og bakker op, mens tid er.» Skulpturi.dk har eksisteret siden 2007 og drives af Anders Bonnesen, Eva Steen Christensen, Veo Friis Jespersen, Heine Kjærgaard Klausen, Jørgen Carlo Larsen, Karin Lorentzen, Tina Maria Nielsen, Rikke Ravn Sørensen, Michael Thejll og Magnus Thorø Clausen.

John Kørner og Skulpturi.dk modtager prisen ved en reception i Kunststyrelsens lokaler i København, onsdag d. 31.maj, kl.15.00

Øvrige nominerede til kunstkritikerprisen 2011:

  • Lone Haugaard Madsen, RUM #310, Overgaden, København
  • Kunsten, Aalborg
  • Peder Stougaard, Dansk Plakatmuseum, Århus
  • Mette Winckelman, We Have A Body, Den Frie Udstillingsbygning, København
  • Jim Campbell, Material Light, Det Nationale Fotomuseum, København
  • IMO projects, København
  • Ferdinand Ahm Kragh, soloudstillinger på Esbjerg Kunstmuseum, IMO projects og SOD
  • Holstebro Kunstmuseum
  • Kunstkritiker Torben Weirup, Berlingske Tidende

Læserindlæg