Ned fra hylderne

På bare et år er One Thousand Books vokset fra et stunt i det lokale supermarked til Københavns mest ambitiøse bud på en international kunstbogsfestival.

Invitation til One Thousand Books, 2014.
Invitation til One Thousand Books, 2014.

Interessen for kunstnerbøger og kunstpublikationer stiger. Inden for de sidste 10 år er antallet af internationale messer og festivaler for kunstnerbøger og alternative forlag i hvert fald vokset ganske betydeligt. I morgen, den 10. april åbner så den potentielt mest ambitiøse kunstbogmesse, som København har haft: One Thousand Books Art Book Festival på Carlsberg. Festivalen er langt fra landets første: der er f.eks. biennalen Verbale Pupiller i Århus og de mere underspillede pop-up-agtige præsentationer på udstillingssteder som TTC ;  et interessant boghjørne finder man også altid på kunstmessen ALT_CPH. Endelig må man ikke glemme Overgadens hedengangne Kunstpublikationer. Faktisk kan vi i Danmark – hvor mikroforlagene har udviklet sig side om side med en mindre underskov af uafhængige pladelabels over 20 år – prale af at have været nogle af de første til overhovedet at ride bølgen.

Allerede året før Group Material-legenden AA Bronson og det lige så legendariske udgiverkollektiv Printed Matter Inc grundlagde verdens to mest omsværmede kunstpublikationsmesser, L.A. og N.Y. Art Book Fair, havde Overgaden fostret ideen om en kunstnerbogmesse. I 2004 åbnede Kunstpublikationer så for første gang under Søren Martinsens ledelse i løst samarbejde med Christianshavns Bogfestival, der er grundlagt af det fremsynede lokalbibliotek og støttet af forskellige næringsdrivende, bl.a. en stærkt lyrikinteresseret apoteker. Overgadens Kunstpublikationer kunne altså have fejret sit 10-årsjubilæum i år, men en ny ledelse har tilsyneladende valgt at lægge messen i graven i stedet.

Et billede fra sidste års One Thousand Books i REMA1000.
Et billede fra sidste års One Thousand Books i REMA1000.

På Carlsberg er der nok også bedre fysisk mulighed for at slå ud med armene og udvikle en stor festival af såkaldt internationalt format, end der på længere sigt ville være i Overgaden. På blot et år er begivenheden i hvert fald vokset fra et lille bogmarked i supermarkedet Rema 1000 med poesi på hylderne og gratis lyrik på kassebonnerne til en egentlig festival med et tæt og indbydende program. Der var allerede snigpremiere i søndags, da en af de helt store kanoner for en kunstnerbogsentusiast, forskningsbibliotekar på MoMA David Senior forlæste under titlen Artists Run Spaces: Publishing and New Art Practices

Som titlen antyder handlede oplægget om de historiske forbindelser mellem kunstnerisk selvorganisering og kunstnerbogens store opblomstring siden 1960erne. Det var 60er-konceptkunstens udforskning af bogen som et billigere og mere «demokratisk» medium for kunst, der i sin tid vakte kunstneres og kunstkritikeres interesse for en uafhængig produktion og distribution af DIY-udgivelser og lagde grunden til den moderne kunstnerbogs moderskib, Printed Matter i NYC, der blev grundlagt af Lucy Lippard og Sol LeWitt i 1976.

Ifølge kurator og forlægger Flemming Ove Bech, en af festivalens hovedarrangører, var Seniors kunsthistoriske redegørelse langt fra en nostalgisk begravelsestale for det trykte bogmedium, som man måske kunne tro:

Publikationen OTB14, som udgives i forbindelse med årets One Thousand Books med bidrag fra alle 28 involverede forlag.
Publikationen OTB14, som udgives i forbindelse med årets One Thousand Books med bidrag fra alle 28 involverede forlag.

«David Seniors talk og slideshow var en historisk gennemgang fyldt med spændende eksempler på, hvordan bogen vedvarende er et fremragende fartøj for ideer og en avanceret platform for spredning af kunst hyppigt anvendt af kunstnere og fællesskaber uden for den etablerede kunstverden. Denne såkaldte DIY-bevægelse lever i bedste velgående i 2014 på trods af indtil flere fejlagtigt afsagte dødsdomme over det trykte medium. Der kan argumenteres for, at det netop er internettet og dets flygtige, foranderlige natur, der har skabt øget interesse omkring det fysiske, faktiske bog objekt,» siger Flemming Ove Bech til Kunstkritikk.

Man kunne selvfølgelig også spørge sig selv om teknologien ikke bare har gjort det meget nemmere at lave en bog? «Jo,» siger Bech:

«Til One Thousand Books vil man selvfølgelig især se eksempler på, hvordan samtidige selvudgivere og små, uafhængige forlag gør brug af nye digitale trykmuligheder, crowd funding og utraditionelle salgs- og distributionsstrategier. Alt fra fotokopierede zines uden for oplag til eksklusive multiples vil være at finde på festivalen. Det særlige er, at man vil kunne tale direkte med publikationernes skabere om præcis hvorfor, de forskellige kreative, tekniske og konceptuelle beslutninger er taget.»

Festivalen er altså mere end en almindelig lanceringsmesse, den vil også gerne hjælpe flere uafhængige selvudgivere på vej. One Thousand Books tilbyder derfor både samtaler med forfattere, forlag, tilrettelæggere, virksomhedsbesøg hos interessante trykkere som Officin på Carlsberg og kurser i InDesign, så enhver kan komme i gang med egen publikationsvirksomhed. Man kan naturligvis også få kvalificeret råd til at forbedre en produktion, der allerede er i gang. Grafikkurset er Ud&Se’s Torsten Høgh Rasmussen vært for. Derudover vil der være bogmarked i Rema 1000, oplæsning af ny dansk lyrik og talks med kuratorer, forlæggere og bogtilrettelæggere både i supermarkedet, New Shelter Plan og på Malttorvet. Man kan lade sig underholde og oplyse af folk som forfatterne Eva Tind, Amalie Smith og Ida Börjel, grafikeren Erik Kessels og kunstneren Paul Kooiker, forskeren Thomas Hviid Kromann, grafikeren Joachim Schmid blandt flere andre.

Der vil desuden være to større udstillingsmæssige tiltag. Hos New Shelter vil Pist Protta præsentere deres samlede og selverklærede ujævne udgivelser gennem årene. Derudover vil Superflex vise et endnu ikke beskrevet værk, som bærer den superflexede titel Copying Books Is a Right. Endelig har alle deltagende forlag bidraget til det kollektive opsamlingsværk OTB14, «som vil vise tilbage til de tendenser og retninger, indenfor kunstbogsgenren, som prægede One Thousand Books Art Book festival 2014,» som det lyder i pressemeddelelsen. Festivalen løber fra 10.-13. april 2014 i eftermiddags- og aftentimerne. Det kan nærmest ikke undgå at blive spændende, så afsted, af sted!

Læserindlæg