Carnegie Art Award aflyser udstillingstour

Programmet for Carnegie Art Award er markant nedskaleret. I 2014 må København, Oslo, Reykjavik og Helsinki undvære den rejsende prisudstilling.

Nina Roos, Position and Reversals 1 / Chair in front of grey wall, 2007. Finske Nina Roos modtog Carnegie Art Award andenpris i 1998 og førstepris i 2004.
Nina Roos, Position and Reversals 1 / Chair in front of grey wall, 2007. Finske Nina Roos modtog Carnegie Art Award andenpris i 1998 og førstepris i 2004.

Carnegie Art Award er med en førstepræmie på 1 mio. svenske kroner en af verdens største kunstpriser – målt i kroner og ører. Den 14. november 2013 overrækkes prisen for 11. gang siden indstiftelsen i 1998 –  denne gang i Stockholm ved en ceremoni på Kungliga Akademien för de fria konsterna.

Og Stockholm er i år byen man skal befinde sig i, hvis man vil opleve værker fra de prisvinderne kunstnere, hvor det i år er norske Dag Erik Elgin, der modtager førsteprisen. På trods af, at Carnegie-udstillingen har fast tradition for at rejse rundt til hovedstæderne i de deltagende nordiske lande, vises dette års prisudstilling udelukkende i Stockholm. Den videre tur til København, Oslo, Reykjavik og Helsinki er blevet aflyst med relativt kort varsel.

Den Frie Udstillingsbygning i København var første stop på Carnegie-udstillingens rejse efter visningen i Stockholm. Carnegie-udstillingen skulle være vist i København fra januar 2014. I august modtog Den Frie imidlertid den overraskende nyhed om, at den planlagte udstillings-tour var aflyst. Den umiddelbare konsekvens var et stort hul i januars udstillingskalender, der dog sidenhen er blevet fyldt af en soloudstilling med den danske kunstgruppe A Kassen, der som modtager af 3. præmien allerede planlagde at udfylde en stor del af udstillingsbygningens lokaler.

Årsagen til aflysningen af Carnegie-udstillingens rejse er ifølge kommunikationschef for Carnegie Investment Bank, Andreas Koch, de store interne omstruktureringer, der er effektueret siden Carnegies nye ledelse tiltrådte i juni 2012. Det betyder bl.a., at Carnegie Asset Management og Carnegie Investment Bank i dag er to adskilte enheder, hvilket gør Carnegie Investment Bank, der står bag kunstprisen, til en væsentlig mindre gruppe end tidligere.

Torsten Andersson, Madrass skulptur. Svenske Torsten Andersson modtog Carnegie Art Awards førstepris i 2008.
Torsten Andersson, Madrass skulptur. Svenske Torsten Andersson modtog Carnegie Art Awards førstepris i 2008.

– Pga. omstruktureringen var budgettet for Carnegie Art Award lavere dette år og vi forsøgte derfor at finde sponsorer, som kunne co-finansiere projektet og sikre Carnegie-udstillingens rejse. Dette er desværre endnu ikke lykkedes og derfor er løsningen blevet at nedskalere promoveringen af kunstprisen dette år. Vi er meget stolte af prisen og dét den betyder, og derfor glæder vi os til endnu engang at kunne præsentere den – omend det desværre i denne omgang bliver i en lidt mindre ramme, udtaler Andreas Koch til Kunstkritikk.

Nedskaleringen må dog vurderes som væsentlig: fem internationale udstillinger for en nordisk kunstpris er nedskaleret til én, der afholdes lokalt i Stockholm. Andreas Koch forsikrer dog, at hovedkomponenterne i Carnegie Art Award 2014 er intakte: overrækkelsesceremonien, prisen, den traditionelle bogudgivelse og også udstillingen.

Forsikringer angående fremtidens Carnegie Art Awards, ledsages dog af forbehold:

– Lige nu fokuserer vi på prisceremonien og den kommende udstilling i Stockholm. Vi må vende tilbage med hensyn til udformningen af næste omgang.

Så dette er ikke begyndelsen på en afvikling af Carnegie Art Award?

– Det har jeg ingen anledning til at tro. Næste omgang af Carnegie Art Award er i 2016. Præcis hvordan den kommer til at være, ved jeg endnu ikke, udtaler Andreas Koch.

Foreløbig må kunstpublikummet altså væbne sig med tålmodighed på, at Carnegie fremlægger det fremtidige program og på at se om den nordiske prisudstilling i 2016 atter vil kunne opleves alle nordiske hovedstæder.

Læserindlæg