«Kvindernes internationale kampdag blev etableret i København i 1910 og fastlagt til datoen 8. Marts,» står der på Wikipedia. Og det er netop i anledning af både kampdagen og internetleksikonet Wikipedia, at Den Frie denne weekend holder det såkaldte We can Edit-a-Thon. Arrangementet drejer sig om at rette op på Wikipedias ubalance, hvor under 10% af artiklerne om forskning, kunst og kultur omhandler kvinder. Fx har hverken Pia Arke eller Kirsten Justesen nogen profil, ligesom Lene Adler Petersen kun har tre linier, hvoraf den allerførste handler om, at hun er Bjørn Nørgaards kone.
Søndag den 8. marts inviteres alle til at komme og deltage i at rette op på skævvridningen, og til at lære at skrive en god Wikipedia-artikel og efterfølgende få publiceret teksterne. Med næsten 300 tilmeldte på Facebook, er der en chance for at det kan lade sig gøre.
Arrangementet er skabt af det kønspolitiske fællesskab Renegade Runners sammen med Ph.d-stipendiat Nanna Thylstrup fra Københavns Universitet, og Ph.d-stipendiat ved Yale University Maibritt Borgen.
«For mig startede interessen sidste år med Art+Feminism’s Wiki edit-a-thon-arrangement i New York. I år foregår det i den samme weekend over 75 steder i hele verden. Jeg fik en fornemmelse af, at man kunne have en direkte indflydelse på nogle magtstrukturer, der ellers er skjult i forhold til offentligheden. Wiki fremstår åbent og demokratisk, men er det i virkeligheden det? Og så er det meget hands-on. Det er en ret vild fornemmelse at oprette sin første Wikipedia-side og opleve, at andre retter og udbygger ens ting minutter efter man har postet dem, den modsatte fornemmelse af den langsomme feedback, der normalt gør sig gældende i den akademiske verden,» fortæller Maibritt Borgen til Kunstkritikk.
På mandag 9. marts fortsættes der på Københavns Universitet med seminaret Archival Bias: Constructing, coding and curating digital archives, hvor internationale forskere som Sarah Kember og Joanna Zylinska fra Goldsmiths og Jonathan D. Katz fra Buffalo University, samt bl.a. Mathias Danbolt fra Københavns Universitet og Marianne Ping Huang fra Århus Universitet, vil belyse, hvordan digitale arkiver konstrueres.
Alle er velkomne til såvel workshop og seminar. Man behøver ikke at have særlig viden i forhold til softwareredigering, for der vil være erfarne wikipedia-redaktører til stede, ligesom der bliver sørget for kildemateriale og børnepasning. Husk dog en computer eller tablet.