Kritikerpris til Kuratorisk Aktion

Kuratorisk Aktion mottar den danske kritikerprisen 2010 for utstillingen Tupilakosaurus der kunst og etnologi til sammen utgjør det kuratoriske materialet.

Pia Arke, Arctic Hysteria, 1996, video. Installation view,  Nationalmuseet i Danmark, 2010.

Kuratorduoen Kuratorisk Aktion (Frederikke Hansen og Tone Olaf Nielsen) tildeles kritikerprisen 2010 for udstillingen Tupilakosaurus. Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie, 1981-2006, som fandt sted i København på Den Frie Udstillingsbygning og i Etnografisk Samling på Nationalmuseet, 8. Januar-14. Februar, 2010.

Tupilakosaurus var en retrospektiv udstilling med den lidt oversete dansk-grønlandske kunstner Pia Arke (1958-2007), som i sin kunst beskæftigede sig med grønlandsk kolonihistorie og dens eftervirkninger på en måde, som både var videnskabelig og kunstnerisk, nøgtern og subjektiv – og som Kuratorisk Aktion omtaler som en «bastard-metode». I deres arbejde med udstillingen evnede Kuratorisk Aktion at overføre denne metode – den bevidste blanding af kunst og etnologi – til det kuratoriske arbejde, fra udstillingskoncept til installering, hvilket også forklarer hvorfor Tupilakosaurus både fandt sted i en kunsthal og i Nationalmuseets samling af inuitiske kulturgenstande.

Kritikerprisen udvælges af medlemmerne af AICA – Foreningen af Danske Kunstkritikere og afgøres ved afstemning. Kuratorisk Aktion modtager prisen ved en reception i Kunststyrelsens lokaler i København, onsdag d. 18.maj, kl.16.00

De øvrige nominerede til Kunstkritikerprisen 2010 var:

FOS: Osloo
Olof Olsson: History of Disco
Peter Linde Busk: Bold as a Lunatic Troupe of Demons in Drunken Parade
Jeanette Ehlers: The Invisible Empire
Inge Merete Kjeldgaard, museumsdirektør Esbjerg Museum
Skulpturi.dk
Wonderland Art Space
Das Beckwerk

Oppdatert 6. mai

Læserindlæg