Kunstnere på flugt

Statens Værksteder for Kunst, Kunsthal Aarhus og Copenhagen Contemporary vil hjælpe ukrainske kunstnere i gang med en meningsfuld tilværelse i Danmark.

Den russiske invasion af Ukraine går i dag ind i sin fjerde uge, og i løbet af de sidste par uger er de første ukrainske flygtninge ankommet til Danmark. Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen har 1.085 ukrainere søgt asyl i perioden 21. februar til 10. marts, men fordi ukrainere visumfrit kan opholde sig i EU i op til 90 dage, kan de reelle tal være meget højere. Mens Folketinget har behandlet den såkaldte ukrainerlov – en særlov, der skal give ukrainske flygtninge hurtig opholdstilladelse og dermed adgang til det danske arbejdsmarked – er en række danske institutioner og organisationer gået sammen om at hjælpe ukrainske kunstnere, der kommer til landet.

Det er Statens Værksteder for Kunst i København, der står bag initiativet. I samarbejde med statslige, private og selvejende organisationer rundt omkring i landet – nemlig Kunsthal Aarhus, Maltfabrikken, Art Hub Copenhagen, Copenhagen Contemporary, Fabrikken for Kunst og Design, Læsø AiR og The Animation Workshop – vil man tilbyde midlertidige boliger, værkstedspladser og kontaktpersoner, der kan introducere de nytilkomne til det danske kunstmiljø.

«Det bliver ikke en ensartet pakkeløsning, vi kommer til at kunne give alle, men nærmere et stort patchwork af forskelligartede tilbud», fortæller Frederik Hardvendel, direktør for Statens Værksteder for Kunst til Kunstkritikk. «Når vi får en henvendelse fra en ukrainsk kunstner på flugt, så ser vi på hvilke individuelle behov, den pågældende har, hvor de befinder sig i landet og hvilke ressourcer, vi så har at byde ind med dér.»

Parterne i samarbejdet koordinerer indsatsen med de danske myndigheder på kultur- og integrationsområdet, og arbejder lige nu på en strategi for, hvordan kontakten imellem flygtningene, samarbejdets partnere og frivillige bliver etableret, fortæller Hardvendel: «En model kunne være at oprette en hjemmeside, hvor man kan registrere, hvem man er og hvor man opholder sig, og så kan vi tage den derfra. Det kan også være, at det skal foregå i samarbejde med internationale ngo’er. Det er endnu ikke helt på plads.»

I løbet af den kommende uge vil initiativets partnere forsøge at sikre økonomisk støtte til projektet, mens man fortsat rækker ud til institutioner, organisationer og private kunstnere, der har mulighed for at involverer sig i arbejdet. Kunstnere og andre med tilknytning til den danske kunstscene, der eksempelvis råder over en bolig eller en værkstedsplads, som kan tilbydes i en afgrænset periode, eller som har tid og lyst til at fungere som kontakt- eller netværksperson opfordres til at henvende sig til Statens Værksteder (info@svfk.dk).

Frederik Hardvendel glæder sig over de mange henvendelser, initiativet allerede har modtaget: «Der er heldigvis rigtig mange danskere, der gerne vil hjælpe i denne situation. Vi regner med, at de fonde, vi skal have i tale, reagerer hurtigt, så vi meget snart kan byde de første velkommen».

Metalværkstedet på Statens Værksteder for Kunst i København. Foto: SVFK.

Læserindlæg