En kunsthal frem og en tilbage

Copenhagen Contemporary er atter i spil som fremtidig kunsthal i København, efter at overborgmester og kultur-og fritidsborgmester melder ud, at de nu arbejder for en varig bevilling.

Copenhagen Contemporary har i 1,5 fungeret som pilotprojekt for en kunsthal på Papirøen. Projektet lukker i slutningen af november. Foto: Anders Sune Berg.

Sagen om en ny, stor kunsthal i København har efterhånden længe trukket medier og borgere godt rundt i manegen. Ikke bare er det en sag med mange år på bagen og flere kuldsejlede projekter, den er også blevet forplumret af en række modstridende udmeldinger fra de involverede parter – senest i forbindelse med kampen om hvilket projekt, der skulle vinde pladsen på det eftertragtede Papirøen. Det blev som bekendt et projekt foreslået af gallerist Nicolai Wallner og arkitekt Kristoffer Weiss.

Siden da er disse planer dog taget af bordet igen. Begrundelsen lød, at man ikke var lykkedes med at finde det nødvendige trecifrede millionbeløb hos private fonde, inden kommunens option på grunden udløber til nytår. I stedet vil man nu se sig om efter en anden grund, hvor kvadratmeterne er billigere, forklarede Socialdemokratiets kulturordfører Simon Strange til Politiken i oktober.

På modsat hold har den privatejede institution Copenhagen Contemporary haft succes med fondsopbakning men stået uden kommunal støtte. I slutningen af denne måned lukker de efter at have eksisteret som pilotprojekt på Papirøen i halvandet år og vist 11 udstillinger med internationale navne såsom Bruce Nauman, Pierre Huyghe, Sarah Sze, Céleste Boursier-Mougenot og Anselm Kiefer. De arbejder på at kunne genåbne i nye, midlertidige lokaler på Refshaleøen til foråret.

Nu forlyder det, at Københavns Kommune vil finde 3 millioner kroner i støtte til Copenhagen Contemporary i 2018. Hensigtserklæringen kommer fra Københavns socialdemokratiske overborgmester, Frank Jensen, og kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti. Pengene, som de forventer at finde med opbakning fra de øvrige budgetparter i forhandlingerne om de overskydende midler fra det afsluttede regnskabsår, skal øremærkes kunstaktivitet og formidling til børn og unge. I hensigtserklæringen tilkendegiver Jensen og Ebbesen desuden, at man vil arbejde for en varig bevilling til Copenhagen Contemporary fra 2019 og frem.

Projektdirektør hos Copenhagen Contemporary, Jens Erik Sørensen (tidligere direktør for ARoS/Aarhus Kunstmuseum i perioden 1984-2014), kalder tilkendegivelsen for et vigtigt skub i retning af at blive en etableret institution:

– En sådan støtte har stor betydning. Fondene har jo også spurgt os, hvor Københavns Kommune er henne i det her. Som pilotprojekt har vi været 100 procent privatfinansierede, og det er gået rigtig godt. Men med kommunal støtte tegner der sig et ganske positivt billede. Vi vil stadigvæk være selvejende med egen bestyrelse, men den politiske opbakning viser os, at København tror på det, og midlerne er jo givet lige ind i vores kerneområde; store, sanselige installationer som de unge, der er vokset op i et billedsamfund, kan forholde sig til.

Spørgsmålet om, hvorvidt kommunen også vil fortsætte samarbejdet med Wallner og Weiss, trænger sig derfor på efter overborgmesterens og kulturborgmesterens udmelding om, at man vil arbejde på en varig støtteordning til Copenhagen Contemporary. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra kulturborgmester Ebbesen om den sag. Men overborgmesteren henviser til sin partifælle, kulturordfører Strange.

– Samarbejdet består. Man har i Kultur- og Fritidsudvalget vedtaget og forpligtet sig på en driftsstøtteordning, når vi, sammen med Wallner og Weiss, har fundet den rette model for etableringen af et nyt kunstcenter med bred offentlig appel. Så hvis fondene er med, har vi 6-8 millioner kroner til at drifte. Det er planerne herfra på den lange bane, siger Strange til Kunstkritikk.

Adspurgt om, hvorvidt det så betyder at Københavns Kommune er villig til at støtte hele to nye kunsthaller, svarer Strange:

– Det ville jo være fantastisk, hvis vi er rykket op i den liga. Men lige nu udtaler to borgmestrer sig på egne veje, fordi de gerne vil skabe nyt, midlertidigt liv på Refshaleøen. En slags Papirøen 2.0.

Fra nytår begynder ombygningen af Papirøen til en ny bydel med boliger, erhverv og et antal kvadratmeter afsat til kulturaktivitet, som endnu ikke ligger fast. Om der stadig er en mulighed for, at Copenhagen Contemporary på sigt kunne etablere sig der, afviser Jens Erik Sørensen ikke helt: »Det kræver, at vi kommer med mindst 150 millioner kroner og køber os ind«.

Copenhagen Contemporary har i halvandet år manifesteret sig med store, spektakulære installationer såsom Sarah Szes Time Keeper (2016).

Læserindlæg