Det blev en kunstner

Kunstneren Kirsten Langkilde bliver ny rektor for Det Kgl. Danske Kunstakademi i København.

Kirsten Langkilde. Foto: Hochschule für Gestaltung und Kunst FHNW, Basel.

I lyset af den stigende professionalisering af de kunstneriske uddannelser, der blandt andet har medført, at rektorstillingerne er blevet mere og mere administrativt krævende, kommer det som noget af en overraskelse, at den nye rektor for Det Kgl. Danske Kunstakademi bliver Kirsten Langkilde, der er uddannet kunstner, endda fra selv samme akademi. Det er netop blevet offentliggjort på Kunstakademiet, hvor skoleårets start traditionen tro bliver markeret med taler i festsalen. 

De sidste mange år har Langkilde (f. 1954) dog ikke primært virket som kunstner. Hun tog afgang fra Kunstakademiet i 1986 og har siden 1988 boet udenfor Danmark. Efter et par år i London bosatte hun sig i Berlin og sidenhen i Basel. Både i Tyskland og Schweiz har Langkilde bestridt en række topstillinger på videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner.

Fra 1995-2011 var Langkilde ansat ved Universität der Kunste, Berlin som professor for Ästhetische Praxis. I perioden 2001-2009 var hun desuden prorektor og dekan for Fakultät Gestaltung (arkitektur, design og mediekunst) samme sted. Siden 2011 har Langkilde været direktør for Hochschule für Gestaltung und Kunst FHNW, Basel, som er den stilling, hun nu forlader for at flytte tilbage til København og indtage chefstolen i slottet på Kongens Nytorv.

Det er mere end 30 år siden, der sidst sad en kunstner på Kunstakademiets rektorkontor. Det var Helge Bertram, der fungerede i perioden 1980-85. Siden da har stillingen været besat af kunsthistorikere; Else Marie Bukdahl (1985-2005), Mikkel Bogh (2005-2014) og Sanne Kofod Olsen (2014-2018). Med udpegningen af en kunstneruddannet rektor vender Kunstakademiet i virkeligheden tilbage til en tradition. Langt hovedparten af de rektorer, der har fungeret i skolens 264 årige levetid har været billedhuggere, malere eller arkitekter (indtil 1974 var billedkunstnere og arkitekter del af samme skole).

I pressemeddelelsen udsendt fra Kulturministeriet siger Langkilde om sit nye hverv som både rektor for akademiet og øverste chef for Kunsthal Charlottenborg: «Jeg vil sætte hele min viden og erfaring ind for at styrke Kunstakademiet og den næste generation af danske kunstnere. Mine værdifulde internationale forbindelser vil blive en inspiration for dette arbejde. Jeg glæder mig til sammen med Kunstakademiets medarbejdere og Kunsthal Charlottenborg at skabe gode rammer for et åbent kunstakademi, der står i stadig dialog med professionelle kunstnere, institutioner og en interesseret offentlighed.»

Kirsten Langkilde tiltræder stillingen i begyndelsen af 2019. Indtil da er professor Henriette Heise indsat som konstitueret rektor.

Comments