Kunsten Inc.

Primer er et så radikalt nytænkende udstillingssted, at det næsten overskygger de udstillinger, der vises. For tiden er det Michala Paludan, Atelier Cyberspace og Artist Placement Group.

Primer ligger i biotechvirksomheden Aquaporin. Foto: David Stjernholm.

Når man tager den lille lokalbane imellem Jægersborg og Nærum station i Nordsjælland, kører man igennem et nærmest overjordisk idyllisk landskab. Imellem let skrånende bakker, med Dyrehaven på den ene side, løber Mølleåen langs hvis bredder man stadig idag finder gammeldags vandmøller, side og side med lave, gulkalkede bygninger. Mølleåens bredder er hjemsted for Danmarks ældste industriområde, der fra Middelalderen og frem imod 1700-tallet var domineret af et omfattende møllebrug. Senere kom andre industrier til området, blandt andet Brede Klædefabrik og knivfabrikken i Raadvad, og endnu senere en række højteknologiske virksomheder – heriblandt Aquaporin, en biotech-virksomhed, der med sans for genius loci er specialiseret i vandrensning.

I Aquaporins hovedkvarter – der strækker sig over 7000 kvm åben fabrikshal, laboratorier, møderum og kontorer – har man siden juni 2017 kunne finde udstillingsstedet Primer. Ikke som et fysisk adskilt udstillingsrum i hjørnet af den gigantiske fabrikshal, men her og dér, som små dryp af kunstneriske indslag imellem kolber og andet laboratorie-gear, enorme rumskibslignende maskiner og akvarier med guldfisk.

Her kommer man ikke gående ind fra gaden, men booker på forhånd en tid, hvorefter man bliver mødt i receptionen af et medlem af kuratorfællesskabet Diakron – Amitai Romm, Asger Behncke Jacobsen, Aslak Aamot Kjærulff, Bjarke Hvass Kure, David Hilmer Rex, Morgan Sutherland eller Thomas Ulrik Madsen – som driver Primer, og viser rundt i udstillingen. Det betyder, at Primer fungerer helt uden skriftligt materiale eller angivelser af, hvornår man står foran et stykke avanceret tech-udstyr og hvornår det er et kunstværk, man kigger på. Man kan benytte sin smartphone til at lokalisere værker og finde baggrundsinfo, og det ligner et interessant metalag i udstillingskonceptet, at der således er mulighed for at inkorporere et digitalt lag.

Læserindlæg